На цялата прелест на златните и сребърни съкровища, на изящните

...
На цялата прелест на златните и сребърни съкровища, на изящните
Коментари Харесай

НИМ изпраща златна археологическа година със специална изложба

На цялата хубост на златните и сребърни съкровища, на изящните антични предмети и културни полезности, открити от археолозите на Националния исторически музей /НИМ/ през 2018 година, ще можем да се насладим на специфична експозиция в музея.

Изложбата, озаглавена " Археологическите открития на Националния исторически музей. Обекти, съкровища и проучватели през 2018 година ", с куратор зам.-директорът на НИМ, проф. доктор Иван Христов, ще бъде открита в Кръглата зала на музея на 13 декември от 11 ч. и ще продължи един месец.

Не е елементарно да бъдат откроени акцентите всред най-бляскавите от 400-те находки през извънредно богатата година, само че въпреки всичко:

За първи път ще забележим от стотиците златни и сребърни монети, пръстени, обеци, украшения, обкови и прочие, открити от директорката на НИМ доцент Бони Петрунова в крепостта Калиакра. Тя е подбрала от дребното глинено гърне, изровено под опожарена къща от края на XIV век, най-блестящите екземпляри. Скъпоценностите най-вероятно са заграбени при нахлуване над столицата на Добруджанското деспотство през ХІV в. Крадецът е закопал плячката под къщата си, само че тя също е изгоряла. Любопитно е, че изображенията по някои от сребърните приложения имат китайски генезис, което пък е ново доказателство за връзките на Добруджанското деспотство с тази страна. За първи път по нашите земи са открити и някои златни венециански монети, които демонстрират, че взаимоотношенията на диктатор Добротица с венецианските дожове са били много плодотворни.

 Съкровище - Калиакра
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР