На централния площад Майдан вместо предупредителни сирени, звуча симфоничен оркестър,

...
На централния площад Майдан вместо предупредителни сирени, звуча симфоничен оркестър,
Коментари Харесай

Оркестър свири украинския химн, докато танковете към Киев настъпват

На централния площад Майдан вместо предупредителни сирени, звуча симфоничен оркестър, до момента в който съветските военни машини напредват към Киев. Обикновено в състава на " Киев- Класик “свирят 65-70 музиканти, само че в този момент диригентът едвам е събрал 20-ина.

Публиката не беше многолюдна, само че тридесетината индивида изслушаха с насълзени очи националния химн на Украйна.

В текста се пее „ Украйна още не е починала...

нашите врагове ще изчезнат като роса на слънцето “.

Симфоничният оркестър извърши и фрагмент от " Одата на насладата " на Бетовен, върху която е написан химнът на Европейския съюз. Това е намек към упоритостите на Украйна да бъде призната бързо към Европейски Съюз. Диригентът Херман Макаренко сподели пред Ройтерс, че концертът е апел за мир.

„ Искаме да подкрепим нашия президент Володимир Зеленски, който прикани, приканва и ще приканва всички държавни управления по света да спрат войната в Украйна “, сподели той. 

Междувременно съветските сили настъпват към Киев от няколко направления,съобщават осведомителните организации, макар че тежките боеве в покрайнините на столицата забавят метода. Сирени за въздушно нахлуване извиха над Киев. Хиляди цивилни поддържаха локалните отбранителни елементи, а цивилни в някои региони под съветски надзор излязоха на митинг на улицата.

Импровизирания концерт в сряда се организира на емблематичния площад Майдан, където през 2013 година хиляди украински протестиращи опънаха палатков лагер, с цел да се опълчват на тогавашния президент Виктор Янукович да прекрати договарянията с Европейски Съюз и да съживи връзките си с Москва.

Повече от 100 протестиращи бяха убити при конфликти със силите за сигурност, а през 2014 година Янукович беше свален от власт и заставен да избяга от страната. Десетилетие по-рано площадът беше съществена точка за участниците в по този начин наречената " Оранжева гражданска война ", която анулира оспорваните избори, извоювани от Янукович и докара на власт прозападния водач Виктор Юшченко. Той беше токсичен с диоксин, чиито следи избледняха във времето. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР