На три години затвор е бил осъден бившият началник на

...
На три години затвор е бил осъден бившият началник на
Коментари Харесай

Осъдиха сръбски ексвоенен за шпионаж в полза на САЩ

На три години затвор е бил наказан някогашният шеф на Генералния щаб (ГЩ) на въоръжените сили на Югославия Момчило Перишич поради шпионаж в интерес на Съединени американски щати, съобщи белградското радио Б92.

Магистратите в сръбската столица са признали някогашния почитан за отговорен в предаване на информация със строго конфиденциален темперамент на непозната страна. Освен Перишич ефикасни присъди са получили още двама души, които са били помагачи на някогашния боен. Милорад Секулич и Владан Влайкович са получили по година и половина затвор.

Перишич е бил задържан в ресторант край Белград през 2002 година Заедно с него е бил арестуван и служителят на американското посолство в Сърбия Джон Нейбър. Гражданинът на Съединени американски щати е бил освободен, тъй като е имал дипломатически имунитет.

Първоначално делото е било обсъждано от боен съд, по-късно обаче тази институция е била ликвидирана. Съдебният развой е бил възобновен две гостени след ареста на Перишич. През 2005 година той е застанал пред Международния арбитражен съд за някогашна Югославия (МТБЮ) в Хага. Магистратите в административната столица на Нидерландия осем години по-късно оправдали Перишич и той се върнал в родината си.

С идването на Перишич в Сърбия управляващите са възобновили процеса, приключил през днешния ден на първа инстанция.

Роденият през 1944 година в Сърбия Перишич е бил на началник на Генерален щаб на Съюзна република Югославия (сегашните страни, Сърбия, Черна гора и Косово) от 1993 до 1998 година Той е бил упрекнат в предоставяне на заповеди за извършаване на военни закононарушения по време на въоръжените спорове в Хърватия и Босна и Херцеговина при започване на 90-те години на предишния век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР