На третия ден от посещението на премиера Кирил Петков в

...
На третия ден от посещението на премиера Кирил Петков в
Коментари Харесай

България ще получава втечнен газ от САЩ. Какво знаем засега?

На третия ден от визитата на премиера Кирил Петков в Съединени американски щати пристигна и същинската новината оттова - България ще стартира да получава действителни доставки на полутечен природен газ от Америка. Това оповестява държавната пресслужба след срещата на министър-председателя с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис.

В рамките на диалога им в Белия дом двамата са разискали стратегическото партньорство сред София и Вашингтон и опциите за задълбочаване на съдействието в полза на двете страни. Именно тогава е било контрактувано и осъществяването на действителен импорт на LNG от месец юни към България на цени, под тези на " Газпром ".

Преди това министър председателят Петков имаше диалози с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата разискаха опциите за партньорство със Съединени американски щати за енергийна диверсификация на България и на района. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развиването на Западните Балкани.
Какво знаем за газа
От формалното известие на държавното управление не се схващат повече елементи за това по какъв начин и на какви тъкмо цени ще се случат доставките на полутечен газ от Съединени американски щати. По информация на " Капитал " обаче евентуално става въпрос за директни покупко-продажби на държавната " Булгаргаз " с американски производители на LNG и то по цени на американския " Хенри Хъб " (Henry Hub). Ако е реализирана такава договореност то опцията за доста по-ниски цени на газа става изцяло действителна. През последните дни стойностите на " Хенри Хъб " до момента в който на европейските тържища цените са към 95 евро/мВтч. Цената на " Газпром " по контракта с " Булгаргаз ",, пък биха били на равнища от 80 евро/мВтч.
Реклама
Въпрсът за какво Съединени американски щати биха се съгласили да ни продават толкоз на ниска цена, е чисто геополитически. Точно по тази причина е била нужна и поддръжката на Белия дом.

От друга страна България има извънредно малко годишно ползване на природен газ, което прави заместването на съветските доставки с различни относително елементарно. И демонстрира, че незаобиколимата, поддържан от група политици.

Пак по информация на " Капитал " на този стадий са контрактувани доставки от Съединени американски щати на въпросната цена за най-малко една година - до май 2023-а, тъй че да се подсигури зимния сезон, дружно с вноса на азерски газ и различен LNG през Гърция. Става дума за общо 12 танкера за полутечен газ - по един на месец, които могат да покрият до 35% от годишните нужни на България.
Как ще става вносът
По-сложната част от самото договаряне на американския газ е по какъв начин той ще бъде импортиран в България. Първата и най-лесна опция е през LNG терминала Ревитуса, край Атина. Именно по този път България в този момент получава различни доставки посредством медиатора МЕТ.
Реклама
Проблемът тук е, че има риск да не са останали свободни слотове на въпросния терминал. Или с други думи да няма място за танкерите с американски газ за България..

Алтернативна опция за " Булгаргаз " е да се употребяват терминалите на Турция. Там, най-малко по първична информация, има задоволително свободен потенциал. Само че в този сюжет има различен проблем - " Булгартрансгаз " няма сделка с турската " Боташ " за междусистемно свързване. Което значи, че доставките през границата на този стадий са невъзможни, нищо че има такава техническа опция. Защо през последното десетилетите и изключително след построяването на " Турски поток " такова съглашение не е било подписано, е различен въпрос.

Вариантът е в този момент, на политическо равнище, да се контракти бързо превъзмогване на този документален проблем. За това загатна и преди дни вицепремиерът Асен Василев.

Ако всичко се случи по проект, през лятото България ще може да си запълни газовото вместилище в " Чирен " със относително по-евтин газ - и азерският, и американският биха били на доста по-ниска цена от тази по европейските тържища. Което пък ще разреши през зимата да имаме по-голяма сигурност.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Технологии 1 Политика 2 Икономика 3 Данъци и обезпечаване 1 Икономика 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР