На този стадион живота и труда си са дали хиляди

...
На този стадион живота и труда си са дали хиляди
Коментари Харесай

Яката далавера: Бургас изгуби стадион Черноморец!

На този стадион живота и труда си са дали хиляди бургаски спортисти и треньори. Тук са се родили и основали голям брой първенци и са се формирали същински характери. За страдание това остава единствено ярък спомен от предишното и ще ни припомня години напред за безхаберното ръководство на община Бургас.

Бургаският областен съд разгласи ПСФК „ Черноморец “ АД в неплатежоспособност. Решението е от 24 април. Делото по процедурата за оповестяването в неплатежоспособност стартира през 2019 година До производството се стигна поради многото отговорности на сдружението към разнообразни кредитори, измежду които някогашни служащи и чиновници. Към момента оборудването е в неприятно и занемарено положение, а футболният клуб, който тренираше на стадиона, се реалокира на този в кв. „ Долно Езерово “.

Според решението, съдът е постановил активността на предприятието да бъде прекъсната и е наложена обща забрана и запор върху имуществото. Трябва да стартира осребряването му и неговото разпределение.

Според комерсиалния указател, общият капитал на сдружението е над 50 млн. лева, разграничен сред Община Бургас и компанията „ Петрол Холдинг “. За да взе участие като акционер, Общината е апортирала спортния комплекс в ж.к. „ Акациите “, който се намира на терен от 140 декара.

През годините са правени редица опити да се укрепи сдружението и да не се стигне до оповестяването му в неплатежоспособност. През 2019 година по предложение на локалната администрация, общинските съветници утвърдиха осъществяването на финансова ревизия, както и отпущането на безлихвен заем в размер на 50 000 лева

Делото за оповестяване в неплатежоспособност беше инициирано от Инспекцията по труда, поради неизплатени хонорари на чиновници. Съдът показва, че те са бавени повече от два месеца и са над 30 000 лева Впоследствие и други кредитори са претендирали за отговорности към тях. Това са „ Спортс пропърти мениджмънт “ АД, представлявано от Даниела Чорбаджиева и „ Силва маре “ ЕООД, представлявано от Мария Мандичева. Според осведомени и двете компании са близки до предприемача Митко Събев.

Според Търговския закон, „ съдът афишира длъжника в неплатежоспособност, в случай че в планувания от закона период не е бил препоръчан проект за излекуване или оферти проект не е бил признат или одобрен “.

През 2020 година комисии по спорт, финанси и правни въпроси към Общинския съвет взеха решение Община Бургас да създаде проекта, който да предложи и на кредиторите на сдружението. Бе избран и екип, който да води договаряния с кредиторите, с цел да бъде непокътната спортната база.

От решението на съда излиза наяве, че през 2021 година съдът е дал напътствие на Община Бургас, в качеството на акционер, да поправя въпросния проект за излекуване. Впоследствие обаче той не е позволен до разглеждане.

Сагата към състезателен комплекс Черноморец или още най-големият подобен в България, продължава с години. Журналистът Георги Костадинов напомня по какъв начин през това време се приготвя най-голямата спекулация в града и в ръцете на кой ще попадне спортният комплекс, който се явява единственият непокътнат актив на сдружението ПСФК „ Черноморец “, в което 50% присъединяване има и община Бургас.

Още през 2019 година е заведен иск от Инспекцията по труда – Бургас към сдружението, поради който в този момент то е оповестено в неплатежоспособност. Това е направено откакто в самата Инспекция са се натрупали голям брой тъжби от някогашни чиновници на футболния клуб. Те са за неизплатени хонорари. Става въпрос за обща сума от над 1 милион лв..

Самият ПСФК Черноморец е с двама съществени акционери. Това са Община Бургас и Петрол – Холдинг. Те държат по 50 % от акциите. Община Бургас взе участие с апортна вноска – състезателен комплекс „ Черноморец “, а Петрол Холдинг с финансова вноска в размер на 25 милиона лв.. Тази вноска обаче е съществено компрометирана, като няма действителни доказателства, че тя е направена.

Според източници, които са осведомени със схемите на деяние, холдингът е превеждал по 1-1,5 милиона лв. на сдружението, което по-късно е прибирало сумата, сякаш под формата на заем. По този метод на няколко вноски е завършено “внасянето ” на капитала от страна на другия сътрудник. В последна сметка футболният клуб дава общ заем в размер на 20 милиона лв. на Петрол Холдинг. Това очевидно е куха финансова интервенция. Простият извод е, че холдингът не е извършил своя ангажимент и не е внесъл действително капитал.

В интервала 2017 – 2019 година има джиросване на акции от страна на Петрол Холдинг на сдружението “Спортс пропърти мениджмънт ”. За това обаче няма съответно заверена документи. Дружеството е потънало в тежки задължения. Най-големите кредитори са компании, свързани с Митко Събев, който е и ръководител на Съвета на шефовете. Става въпрос за сдруженията “Спортс пропърти мениджмънт ”, “Фиона комерс ”, както и самият Събев като физическо лице. Най-големи са отговорностите към “Спортс пропърти мениджмънт ”. То е притежател на стадион Лазур.

В интервал от 4 години ПСФК „ Черноморец “, който играеше мачовете си на този стадион трябваше да заплаща месечен наем в размер на 120 хиляди лв.. Клубът обаче не се издължаваше за наемите, а задълженията се трупаха. В същото време наеми трябваше да се заплащат и за прилагане въз основата “Гнездо на акули ”, която по този начин и не бе приключена дефинитивно. Негов притежател е “Акулите ”ООД, което пък е благосъстоятелност на “Фиона комерс ”. За тази база са се начислявали наеми в размер на 130 хиляди лв. на месец, които също не са се плащали от футболния клуб.

По този метод сдружението е умишлено потопено в задължения. В интервала 2009-2011 година клубът бе ръководен от футболната легенда Красимир Балъков. В този стадий бюджетът в неговата разходна част набъбна до 16-17 милиона лв. на година. Заплатите на играчи и чиновници бяха вдигнати внезапно, като съгласно информации от медиите възнаграждението на Балъков е било в размер на 100 хиляди лв. на месец. По това време са привлечени и огромен брой чужденстранни играчи с недоказани качества, чиито заплати варират от 10 до 25 хиляди евро.

Щатът в сдружението е повишен до огромни размери, без от това да има потребност. В същото време финансовата успеваемост е на доста ниско равнище. Приходите, по отношение на разноските стигат съществени негативни стойности. Управлението няма никаква визия, нито пазарен метод, като последователно се натрупват загуби и задължения. Тези процеси не престават и след напускането на Балъков.

През 2014 година акционерното сдружение “постига ” негативен капитал. Самият футболен тим последователно от Първа лига изпада до аматьорските групи. В същото време акционерите не обезпечават никакъв запас, не са подхванати и оздравителни проекти. Общите задължения доближават 30 милиона лв., а загубите надвишават 70 милиона общо.

През есента на 2016 година Съветът на шефовете желае клубът да бъде разгласен в неплатежоспособност. Тогава обаче Бургаският съд отхвърли процедурата с претекст, че един от членовете на съвета – Мирослав Йорданов не е подписал желае.

Има обаче някои обстоятелства, които са от изключително значение. Ако фактически няма импортиран капитал от страна на Петрол Холдинг, договорката би трябвало да бъде оповестена за недействителна и учредителният контракт да се анулира. Дружеството ПСФК „ Черноморец “е основано през есента на 2007 година.

Шест месеца по-късно е разгласен грандиозният план “Черноморец Арина ”, чиято планирана стойност се изчисляваше на 500 милиона евро. На терена от 140 декара трябваше да бъде построен нов съвременен стадион, спортна зала, административни и търговски площи, жилищни кооперации и огромен развлекателен център. Нищо сходно обаче не се случи, а в това време самото сдружение беше доведено до неимоверно тежко положение.

Има доста неясноти и към исковете на кредиторите. На този стадий няма документи, която да потвърди претенциите на “Спортс пропърти мениджмънт ”, нито пък на “Фиона комерс ”. В случая става въпрос за обща сума над 12 милиона лв.. На няколко пъти представители на Общински съвет – Бургас и членове на Съвета на шефовете пробват да получат документите, само че те не им се дават.

Кредитор на клуба е и Пламен Киряков, който през години извършва функционалностите на пълномощник в сдружението. Неговата месечна заплата е в размер на 14 хиляди лв.. Тези пари обаче той не е получавал действително. Така за пет години се е натрупала сума, която дружно с лихвите доближава 1 милион лв.. Киряков е дал и персонален заем в размер на 200 хиляди лв. преди четири години.

През 2016 година той разгласи, че в сдружението липсва и не може да бъде открита акционерната книга, което е различен куриоз обвързван с ПСФК „ Черноморец “.

Сега, откакто е оповестена процедура по неплатежоспособност в клуба ще влезе синдик и ще се стартира ликвидация на активи. В момента единственият актив на сдружението е състезателен комплекс „ Черноморец “. Той може да бъде разпродаден за жълти стотинки на подставени лица, а по-късно да бъде усвоени и осъществени същинските пари. Това значи, че Бургас ще загуби един от своите знаци.

На този стадион живота и труда си са дали хиляди бургаски спортисти и треньори. Тук са се родили и основали голям брой първенци и са се формирали същински характери. За страдание това остава единствено ярък спомен от предишното и ще ни припомня години напред за безхаберното ръководство на община Бургас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР