На този етап страната ни разчита само на руските МиГ-29

...
На този етап страната ни разчита само на руските МиГ-29
Коментари Харесай

Започва ремонтът на двигателите на изтребителите МиГ-29

На този стадий страната ни разчита единствено на съветските МиГ-29 за защита на въздушното си пространство. От началото на войната в Украйна обаче поддръжката им стана невъзможна. И откакто нямаше искащи, които да доставят нови мотори за изтребителите, се наложи да са ремонтират старите мотори. 

 
Договорът е със период на осъществяване от 12 месеца, ремонтът на всеки един от моторите е за не повече от девет месеца.
полк. Цвятко Белниколов, " Обществени поръчки в защитата "

Армията ни има 11 изтребителя МиГ-29, съгласно годишния доклад на GlOBAL FIREPOWER. Така, че даже и шест от тях да са на ремонт, защитата на въздушното ни пространство е подсигурена, показват от Военновъздушни сили. А изправни самолети ни трябват, за да може да се обезпечи подготовка на летците ни. 

 
Тези шест мотора са извънредно наложителни да се ремонтират, тъй че за можем за един интервал от година, година и половина да подсигуряваме санитарният най-малко от летателна подготовка за нашите летци.
полк. Димитър Георгиев, шеф на щаба на Военновъздушни сили

С този ремонт на моторите няма да завърши нуждата от реставрация на Миговете, акцентира началникът на щаба на Военновъздушни сили. Затова преди дни министерството на защитата разгласи още една социална поръчка за ремонт на МиГ-овете, която е на стойност 4,7 млн лева

 
Ремонт на по този начин наречените кутии за самолетните елементи за МиГ-29, които ще ни дадат опция да увеличим броя на изправните самолети, което ще докара до увеличение на подготовката на летателния състав.
полк. Димитър Георгиев, шеф на щаба на Военновъздушни сили
Кутиите за самолетните елементи са главен основен елемент от структурата на самолетите МиГ-29.
полк. Цвятко Белниколов, " Обществени поръчки в защитата "

С тези два ремонта обаче няма да се подсигурява изцяло летателната валидност на наличните изтребители в армията, показва полк. Георгиев.

 
Ще бъдат нужни още дейности от политическото управление на министерството, тъй че те да подсигуряват поддържане на летателната валидност на МиГ-29 до цялостното асимилиране на Ф-16. Самолетът е очакван да бъде доставен през 2025г, само че това не значи, че ще стартираме да носим бойно дежурство с Ф-16 през 2025г. Ще бъде нужен интервал за образование на още летци, тъй че да достигнем минималния брой на летци за носене на бойно дежурство за осъществяване на задания по еър полисинг и за потребление на самолета за цялостния му набор от благоприятни условия.
полк. Димитър Георгиев, шеф на щаба на Военновъздушни сили

По предварителни планове армията ще експлоатира наличните изтребители най-малко до края на 2027 година. След това те би трябвало да бъдат бракувани. А през това време би трябвало да бъдат доставени американските Ф-16. Докато летците бъдат подготвени за тях обаче, ще би трябвало да изпълняваме уговорките си към НАТО на старите МиГ-ове.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР