На този етап не се налага ваканция или онлайн обучение

...
На този етап не се налага ваканция или онлайн обучение
Коментари Харесай

Областният оперативен щаб предлага на територията на Пловдивска област да бъде обявена грипна епидемия 

На този стадий не се постанова почивка или онлайн образование на учениците, заяви регионалният шеф след съвещанието

Областният действен щаб (ООЩ) предлага на РЗИ-Пловдив да издаде заповед на територията на региона да бъде оповестена грипна зараза и се подхващат ограничения за ограничение разпространяването на грип и остри респираторни болести. На този стадий обаче не се постанова учениците да излизат в грипна почивка или да минават на онлайн образование, тъй като не се следи повишен растеж на заболелите в учебните заведения. Това заяви регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев след съвещание на ООЩ на брифинг пред публицисти. В него участваха също шефът на РЗИ-Пловдив доктор Сийка Димчева и началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова. От през вчерашния ден са установени два от факторите, които постановат оповестяване на грипна зараза – достигнати са стойности над 99 персентила и са изолирани случаи на вируси от вид А. Най-голям брой инфектирани са от възрастовите групи от 0 до 4 години и над 65 години. В лечебните заведения броят на приети в болница от грип и остри респираторни болести е дребен. Налице е растеж на болни в детските заведения и ясли в Община Пловдив като в обособени региони доближава до 70 %. Отчита се и напън върху незабавната помощ и аптечната мрежа. 

На база изразените мнения по подготвеност от всички представители на щаба беше взето решение за въвеждане на следните краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на област Пловдив против разпространяването на грип и остри респираторни болести, считано от 19.01.2023 година до 30.01.2023 година включително,както следва:

1. Преустановяване на плановите съвещания на здрави бременни дами.

2. Преустановяване на профилактичните прегледи и  наложителните имунизации и реимунизации, които се правят от общопрактикуващите лекари.

3. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения.

4. Провеждане на прецизен всекидневен филтър в детските заведения, като болните деца ще се връщат по домовете. Недопускане на работата болни лица от личния състав. Засилена настояща стерилизация на повърхности, играчки и други и постоянно проветряване на пространствата. 

5. Преустановяване на визитите на външни лица в обществените домове и домовете за резидентна грижа. 

РЗИ-Пловдив следва да издаде заповед за въвеждане на противоепидемични ограничения на територията на Областта.

„ Следим ситуацията и имаме опция за реакция, вземаме превантивни ограничения. На този стадий няма място за паника – лечебните заведения разполагат с нужния потенциал, в аптечната мрежа има задоволително медикаменти, в случай че не е разполагаем даден антибиотик или медикамент, сигурно има налични генерични медикаменти “, изясни регионалният шеф.  Той акцентира, че се надява профилактичните ограничения да доведат до понижаване темпа на заболеваемостта. „ Щабът е в подготвеност и в случай че се постанова, ще се събере на ново съвещание за набелязване на спомагателни ограничения “, разяснява още Ангел Стоев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР