На този етап Министерството на здравеопазването не е искало официално

...
На този етап Министерството на здравеопазването не е искало официално
Коментари Харесай

МЗ не е искало от Камарата на архитектите становище за детската болница

„ На този стадий Министерството на здравеопазването не е желало публично мнение от Камарата на архитектите в България по отношение на решението за създаване на детската болница на територията на Южния парк, както и за трансформацията на болница „ Лозенец “ в Национална детска болница. Поради това досега КАБ не се е заела с съответна позиция по отношение на решението на Министерство на здравеопазването. “ Това се споделя в отворено писмо от Камарата на архитектите в България (КАБ) по отношение на проблема Национална детска болница. То е изпратено до здравното ведомство.

Реакцията на КАБ е по отношение на тиражираната през последните дни информация в медиите, че Камарата на архитектите в България (КАБ) поддържа построяването на Национална детска болница в двора на Правителствена болница.

„ Предстои провеждането на Управителен съвет на КАБ, който ще реши какви дейности да предприеме във връзка със създалата се обстановка. До оповестяването на формалната ни позиция се обръщаме с молба към Министерство на здравеопазването и медиите да не популяризират неточна информация по отношение на присъединяване на КАБ в проблема “, се споделя още в позицията на архитектите.

„ През последните години КАБ поддържа устойчива и непроменена във времето позиция по отношение на построяването на нова детска болница. Продължаваме да настояваме за провеждането на открит архитектурен конкурс за бъдещата постройка. Смятаме, че по този метод ще има по-голяма конкуренция на проектантски хрумвания, въз основа на които ще бъде определено най-оптималното решение.

Построяването на детска болница по актуалните стандарти би трябвало да се предхожда и от задълбочено прединвестиционно изследване, въз основата на което да бъде основано в детайли задание за планиране. Заданието следва да бъде направено от специалисти, притежаващи нужните познания и опит в планирането на здравни заведения от сходен вид и мащаб. В него да бъдат написани съответните условия и параметри на постройката, избрани въз основата на настояща информация и разбор на детската заболеваемост в България. Целта е по този метод да бъде изчислен нужния потенциал на легловата база, както и да бъдат прецизирани видовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен метод е нормална процедура при планирането на детски лечебни заведения по света. КАБ е подготвена да спомага с експертиза в процеса по основаване на бъдещата Национална детска болница. “, декларират архитектите.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР