На този ден Имен ден празнуват всички, които носят имената

...
На този ден Имен ден празнуват всички, които носят имената
Коментари Харесай

ПОЧИТАМЕ СВЕТИ САВА ОСВЕЩЕНИ – 5 Декември

На този ден Имен ден честват всички, които носят имената и техните производни: Сава, Савка, Слава, Славина, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Слави, Славейко, Славейка, Съби, Сабина, Десислава, Десислав.

Народната сентенция гласи: “Варвара заварява заболяванията, а Сава ги разсява ”.

Кратка история за животът на Светеца.

Св. Сава осветил палестинската пустиня с живота си, сходно на ангел (от където и носи името Освещени), е роден в дребното градче Муталаска, в Кападокия (дн. Турция), през 439 година. Едва 8-годишен, а към този момент осъзнал суетата на този свят, той бил изпълнен с чиста обич към Бога, по тази причина постъпил в близкия Флавиев манастир. Въпреки всички старания на фамилията да откъснат момчето от мощната си религия в Христа, той останал неотстъпчив в решението си и бързо се включил към всички отшелнически послушания.

Посветил 10 години в манастир, Свети Сава с благословията на игумена потеглил за Йерусалим. Там срещнал духовник Евтимий Велики, прочут със светия си живот, Сава със сълзи молил стареца да го заведе при собствен възпитаник.

Около 469 година получил позволение да се отдръпна в пещера, намираща се покрай манастир. Там той посвещавал пет дни от седмицата в горещи молебствия, без никаква храна, а в събота и неделя идвал в манастира, с цел да взе участие в литургията.

След гибелта на Св. Евтимий, Светецът се отдръпнал в безлюдната пустиня, с цел да се изправи против самия демон и неговите прислужници.

Посветил четири години в отшелничество, Свети Сава бил отведен от Ангел в пещера, ситуирана на самия борд на канара. Тук монахът посветил идващите пет години от животът си в съзерцаване и молитва. Едва по-късно, Бог разрешил на Своя изпитан лоялен да разбере, че е пристигнало време да съобщи опита от аскетичния си живот на учениците си.

Всяка година, по образеца на своя нравствен татко, духовник Евтимий, по време на Великия пост той отивал надалеч в пустинята. По време на един подобен престой на безлюдно място монахът се открил на рид, който бил населяван от демони. След като „ изчистил “ това място с молебствия, той основал там нов манастир, за към този момент изпитани в аскетичния живот монаси.

Непримирим зложелател към прислужниците на пъкъла, Свети Сава постоянно е бил мирен и благосклонен към хората. Дори, когато два пъти, част от братята му надигнали отвращение против него, той непринудено напускал поста си, без да се пробва да се пази с думи или да постанова властта си със мощ.

През 531 година, по време на кърваво въстание на самаряните, Свети Сава отишъл в Константинопол при император Юстиниан, с цел да притегли неговата помощ и застъпничество. От своя страна той оракулски предсказал на владетеля идното наново завземане на Рим и Африка.

Постигнал в душата си блажено неутралност и непоклатимо служене на Бога, Свети Сава опитомявал диви животни, изцелявал тежко заболели, а с молитвите си призовал плодороден дъжд в измъчената от суша и апетит пустиня.

Той траял да построява нови манастири в дивата пустота, тъй че с изключение на купата лидер на отшелниците, той бил претрупан и със отговорностите на изповедник на седем отшелнически общности. Свети Сава умно повел легионите на Христовата смирена войска, като полагал грижи за единството във вярата.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР