На тези избори отиваме като на референдум – за и

...
На тези избори отиваме като на референдум – за и
Коментари Харесай

Костадинов: НС е идейно импотентно, няма да говорим с никоя фракция вътре

На тези избори отиваме като на референдум – за и срещу еврото, за и срещу участието в НАТО, за и срещу глобите против Русия, за и срещу американските бази в България, за и срещу досегашният статут на България в Европейски Съюз като член, който би трябвало да бъде предоговорен, тъй като не е преференциален за българския народен интерес.

Това съобщи водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов преди парламентарната му група да влезе на съвещания при президента Румен Радев.

За Костадинов избори те ще са алегоричен референдум, който ще дефинира посоката на България.

Президентът Румен Радев стартира съвещания с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно заседание за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление в границите на сегашния парламент. За диалози той посрещна представители на „ Възраждане “.

Президентът Румен Радев съобщи, че най-важната рецесия от всички е рецесията на доверие. Решението на проблемите може да стане от силите, които носят доверието на жителите. Затова е значимо ръководството да може да се базира на нови хрумвания, само че и на политически опит, а всяка политическа мощ да отстоява своята визия, само че и да прави взаимни отстъпки.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов поздрави президента за бързата реакция, което демонстрира угриженост за обстановката в страната. Костадинов прикани за предварителни избори , колкото по-скоро, толкоз по-добре. България няма повече време за губене, сподели Костадинов. Според него този парламент се е изчерпал, а предварителните избори ще са като референдум за бъдещето на страната. Каза, че в случай че получат третия мандат, ще го върнат.

" Вашата партия е присъща с ярките и безапелационни позиции по редица публични проблеми и по тази причина е значимо за обществото да знае политическата ви оценка, дали това Народно събрание има капацитет да сътвори ново управническо болшинство. Как вие виждате за сполучлива формула за излизане от политическата рецесия и виждате ли от декларираните позиции за ваше присъединяване в тези процеси? Какво мислите за идно присъединяване в коалиция, тъй като това демонстрира практиката - нужна е ясна политическа просвета за работа във формат на коалиция, без която България няма по какъв начин да излезе от актуалната политическа рецесия ", разяснява Радев.

Костадин Костадинов отговори на Радев , че демонстрира експедитивност и адекватност със своите дейности, според конституционните му отговорности.

" Нашето виждане за главният и най-бърз метод за решение на тази политическа рецесия са предварителните избори - колкото по-скоро, толкоз по-добре. Насрочването на тези съвещания са явен знак към обществото, че оценявате обстановката в цялата си съвестност и няма време за пилеене. Това не е единствено рецесия на доверие, за жалост се съчетава с инфлационна и икономическа рецесия, която занапред стартира да се развихря. Ние считаме, че този парламент е изцяло привършен. Не считаме, че можем да имаме диалози с която и да е от политическите сили, изключително предвид на гласуването по повод Македония, където се обрисуваха разломни каньони. Най-доброто решение е да отидем на избори като на референдум за бъдещето на България. Обществените настройки не са като преди 6-7 месеца. Ситуацията е динамична освен в България, само че и по света ", съобщи Костадинов.

" Ако решите да връчите третия мандат на " Възраждане ", ние ще ви го върнем незабавно, с цел да може да не се губи време и да има нови избори преди началото на зимата ", приключи водачът на партията.

В понеделник кабинетът " Петков " публично подаде оставка. Още в същия ден започнаха консултациите при президента с парламентарно показаните партии. Вчера от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ не отидоха на консултациите, а пожелаха да бъдат отсрочени.

Дотук се стигна след избор на съмнение към кабинета за икономическа и финансова политика, импортиран от ГЕРБ-СДС и утвърден с гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и „ ИТН “. Преди това „ ИТН “, една от четирите партии в ръководещата коалиция, разгласи напускането си и изтегли своите министри.

Ако „ Продължаваме Промяната “ не осъществя мандата, по конституция той отива във втората политическа мощ ГЕРБ-СДС, откъдето към този момент показаха, че ще го върнат и няма да водят диалози.

Правомощие напълно на президента е да избере коя партия да получи третия мандат. Ако и той бъде несполучлив, Румен Радев би трябвало да разпусне Народното събрание, да назначи служебно държавно управление и да насрочи предварителни парламентарни избори.

 

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР