На територията на община Варна започва изграждането на две нови

...
На територията на община Варна започва изграждането на две нови
Коментари Харесай

Започва изграждането на две нови детски градини

На територията на община Варна стартира построяването на две нови детски градини. Едната ще бъде на ул. “Хъшове “ №2 в морската столица. Ще е с потенциал за 4 групи за общо над 100 деца. Вече стартира разчистването на терена, разгласи кметът Иван Портних.

Другата нова детска градина ще е в с. Тополи.Тя е планувана за 6 групи (1 яслена и 5 градински).

Двете нови забавачници ще са на обща стойност 8,8 млн. лева по програмата на МОН и с дофинансиране от Община Варна, уточни кметът. Той разкри, че над 5 милиона лв. е коствало на общинския бюджет обезпечаването на безвъзмездна детска градина за дребните варненчета през предходната година.

„ Мярката беше призната, само че не и финансирана от страната. Приветстваме го напълно, само че когато правиш една такава мярка я обезпечаваш финансово, съгласно нашите разбирания, Другото е чист популизъм ”, разяснява Портних.

Общината да провежда и финансира извънкласните действия в детските градини. Такова предложение кметът ще внесе за гласоподаване в Общинския съвет. Портних изясни, че концепцията е да е заслужено по отношение на родителите, защото сега някои от извънкласните действия се заплащат.

Стартира построяването на нов корпус за VII СУ “Найден Геров ” на ул. “Царевец “ №1. Пристройката ще е на 4 етажа, с 16 класни стаи, уточни кметът. Той добави, че Община Варна ще се опита да спомага за решение на казуса с незавършения физкултурен салон към учебното заведение, което е едно от най-големите във Варна.

„ Това е едно безсрамие. Каквото и да се е случило там, не може една съвсем подготвена постройка да я зарежат. Няма по какъв начин да стане без съдействието на Министерството на младежта и спорта, само че това би трябвало да бъде решено ”, безапелационен бе варненският кмет.

Предстои откриване на нова глава в общинския Фонд „ Култура ”, която ще цели подкрепяне на детско-юношеските школи по разнообразни типове изкуства. Предложението на кметската администрация следва да бъде прегледано и гласувано от локалния парламент.

Много от школите са частни и както подкрепяме спортните клубове, по този начин е заслужено да подкрепяме и тях. Целта е активността им да стане по-ефективна и цената да е по-достъпна, изясни градоуправникът. Той добави, че се прави опит за освобождение на постройката на ОДК от страничните действия и разширение на активността на комплекса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР