На тази дата през 1958 г. политбюро на ЦК на

...
На тази дата през 1958 г. политбюро на ЦК на
Коментари Харесай

Денят 21 юни в българската история

На тази дата през 1958 година политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия взема решение за последователно обединение на турските и българските учебни заведения. През 1918 година е назначен кабинет на малцинството (101 от 245 депутати) от Демократическата и Радикалдемократическата партия отпред с Александър Малинов, при поддръжката на Народната партия, Прогресивнолибералната партия, Български земеделски народен съюз и необятните социалисти. На 21 юни са родени: Пенка Георгиева Икономова –драматична и кино актриса; Тодор Георгиев Абазов –журналист, журналист и книжовен критик; професор по публицистика. На тази дата умират: Симеон Ванков –офицер, генерал-майор от съветската армия; огромният възрожденски образован деятел и литератор Христаки Павлович.

2000 година
В проучване на Световната здравна организация по качество на здравно обслужване България е на 102-о място от 191 страни.

1991 година
В интервала 21 – 22 юни се организира Третата национална конференция на Съюз на демократичните сили, която приканва за нови парламентарни избори. Промените в устава плануват Съюз на демократичните сили да стане национално придвижване от партии, организации и жители.

1985 година
На пленум на окръжния комитет на Българска комунистическа партия в Хасково в наличието на члена на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия Йордан Йотов се натъртва на въвеждането на нови цивилен ритуали и се приканва да се докара до край „ възродителният развой ".

1983 година
В интервала 21 - 23 юни Тодор Живков е на публично посещаване в Германска демократична република. Подписани са „ Основни насоки за икономическото и научно-техническото съдействие и за интеграцията сред двете страни до 1990 година и в вероятност ".

1958 година
Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия взема решение за последователно обединение на турските и българските учебни заведения. Обучението на турските младежи в междинните, полувисши и висши учебни заведения стартира да се организира напълно на български. На идната година се вкарва наложително образование по български за деца от турски генезис и в началните и прогимназиалните степени, като майчиният език се учи като обособена дисциплинираност.

1958 година
Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия възвръща партийното участие на художника Александър Жендов, изключен през 1950 година от Българска комунистическа партия, и предлага на Съюза на българските художници да уреди негова галерия, както и да бъдат издадени албум с негови произведения и монография за него.

1937 година
Завършва незаконната Витошка конференция, на която Работническата партия взема решение за единодушие с опозицията.

1931 година
Проведени са избори за ХХІІІ Народно заседание. Спечелени са от опозиционния Народен блок – 152 места (земеделци – 75, демократи – 41, националлиберали – 29, радикали – 7). Народната коалиция получава 78 места (Демократически сговор – 64 и Националлиберална партия на Б. Смилов – 14).

1918 година
Назначен е кабинет на малцинството (101 от 245 депутати) от Демократическата и Радикалдемократическата партия отпред с Александър Малинов, при поддръжката на Народната партия, Прогресивнолибералната партия, Български земеделски народен съюз и необятните социалисти. Правителството заявява, че ще усъвършенства снабдяването на популацията и армията, ще в профил корумпираните служители и ще отбрани ползите на страната.

1881 година
На 14 и 21 юни са извършени избори за II Велико народно събрание, извоювани от консерваторите. Избрани са единствено четирима депутати - либерали, само че и те не са позволени до съвещанията. На 18 юни в Плевенски окръг и Оряховска околия е оповестено военно състояние и в тях не се организират избори.

На тази дата са родени:

1935 година
Роден е Любен Димитров Атанасов – български енциклопедист.

1926 година
Роден е Тодор Георгиев Абазов – български публицист, журналист и книжовен критик; професор по публицистика.

1898 година
Родена е Пенка Георгиева Икономова – българска трагична и кино актриса.

На тази дата умират:

2016 година
Умира известната българска актриса Надя Тодорова. " Голямата актриса на дребните функции " - по този начин е известна Тодорова, чиито къси, само че емблематични появи във филми като " Дами канят ", " Опасен сексапил " и " Адио Рио " се свързват с най-хубавото в българското кино. Сцените й раждат безконечни цитати като подредбата " родственик - полицай " и репликата " Ти знаеш ли, че имаш страшни очи? ".

1937 година
Умира Симеон Ванков – български офицер, генерал-майор от съветската войска (1911 г.).

1848 година
В Свищов умира огромният възрожденски образован деятел и литератор Христаки Павлович (1804 - 1848). Роден е в град Дупница. Автор е на учебници и книги за учениците си. Най-важното негово съчинение е известната първа печатна славяно – българска История по Паисий, наречена Царственик или История болгарская. За малко време тази книга е била публикувана сред хората и в учебните заведения.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР