На тази дата православната църква почита паметта на свети апостол

...
На тази дата православната църква почита паметта на свети апостол
Коментари Харесай

Вижте кой има повод да почерпи днес! frognews.bg

На тази дата православната черква уважава паметта на свети деятел Филип, който е и един от седемте дякони.

Свети деятел Филип бил роден в Кесария Палестинска. Той встъпил в брак и имал четири дъщери, които пророчествали (Деян. 21:9). Впоследствие той бил определен от светите апостоли за дякон и след ръкополагането си по едно и също време със свети първомъченик архидякон Стефан почнал с цялото си старание да служи на вярващите, като се грижел за нищите и вдовиците.

 

След гонението против Иерусалимската черква, когато свети Стефан бил погубен и всички християни, като се изключи дванадесетте апостоли, се разпръснали по иудейските и самарийските области, в Самария по същото време дошъл и свети Филип. Тук той проповядвал Христа и всички самарийски поданици се вслушвали в проповедта му.

 

Свети Филип потвърждавал проповедта си с доста чудеса, изцелявал всевъзможни заболявания и прогонвал лукавите духове, които излизали от хората с зов. И тогава в града настъпила огромна наслада, тъй като тези, които приемали проповедта на Филип и повярвали в същинския Месия, се изцелявали освен от телесните, само че и от душевните недъзи.

 

По това време там имало и един доста популярен и прочут мъдрец на име Симон, който изумявал цяла Самария с вълшебствата си и всички го почитали като популярен. Виждайки огромните знамения и чудеса, осъществявани от филиповите ръце и слушайки благовестието на светия деятел за Царството Божие и за името на Иисуса Христа, Симон повярвал и се кръстил дружно с другите (Деян.8:5-13).

 

Веднъж на апостола се явил ангел Господен и му заповядал да тръгне на юг по пътя от Йерусалим за Газа. По пътя свети Филип срещнал един етиопец, евнух на етиопската кралица Кандакия, който се завръщал в Газа, намираща се под негово ръководство, от Йерусалим, където бил на поклонение. Евнухът седял в колесницата си и четял оракулски книги. Апостолът го научил на вярата в нашия Господ Иисус Христос и като траял пътя си дружно с него, го кръстил.

 

След кръщението на евнуха деятел Филип бил сграбчен от ангел и пренесен в Азот, и проповядвал словото Божие във всички градове по пътя си, до момента в който не стигнал в Кесария. Тук той имал личен дом, в който известно време живял дружно с четирите си дъщери - пророчици. После още веднъж се завърнал в Йерусалим. Светите апостоли го сложили за свещеник и го изпратили да проповядва в Мала Азия, в град Тралия. Там деятел Филип обърнал мнозина към Христа, направил огромни чудеса и, достигнал дълбоки старини, се преставил в Господа.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР