На тържественото честване на 2-ри юни БСП – София показа

...
На тържественото честване на 2-ри юни БСП – София показа
Коментари Харесай

Иван Таков: Нужна ни е вярата на Ботев, че неговата България е възможна и зависи от нас самите

На тържественото честване на 2-ри юни Българска социалистическа партия – София сподели макет на паметника на децата, починали по време на трагичните спорове в България в годините 1923-1944

Днес ни е нужна вярата на Ботев, че неговата България е допустима и зависи от нас самите. Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия – София Иван Таков в словото си по време на обичайното тържествено честване на 2-ри юни – Ден на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България на Братската могила в Борисовата градина. На събитието, проведено от Българска социалистическа партия – София и БАС, участваха ръководителят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски, министрите Георги Гьоков – на труда и обществената политика, Иван Иванов – на земеделието и Христо Проданов – на туризма, Момчил Неков – заместник-министър на земеделието, новоизбраният ръководител на младежкото обединяване в Българска социалистическа партия Габриел Вълков, ръководителят на БАС Евгений Белий, членове на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия – София, народни представители, общински съветници и районни ръководители на организациите на социалистите в София.

По време на тържественото честване беше показан и макет на паметника на децата, починали по време на трагичните спорове в България в годините 1923-1944. Общинските съветници от Българска социалистическа партия упорстват Столична община да позволи той да бъде подложен зад монумента на Братската могила. Идеята за мемориал на почтените жертви е на група български интелектуалци.

„В София би трябвало да има място, на което да сведем глава и да сложим цвете, без персоналните ни политически пристрастия да ни разделят, разяснява Иван Таков. – Точно в този момент имаме потребност от помиряване, от обединяване, от единство на нацията ни“.

В словото си на Братската могила ръководителят на Българска социалистическа партия – София изрази религия, че през днешния ден ние имаме силите да възкресим българския дух, кален в борбите за независимост и самостоятелност.

„Идеалът на Ботев и починалите за свободата на България е вероятен.

Още имат смисъл думи като татковина, независимост и правдивост, сподели Иван Таков. – Христо Ботев и мъчениците за истина и независимост са живи в българската памет. Ботевите идеали ще пребъдат във времето, тъй като са нашата опора и светла вяра за бъдещето. Патосът е непотребен, трябват дейности, както самият Ботев зове…“.

Иван Таков сложи и редица въпроси, свързани с идеалите на Поета и героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. „Постигнахме ли тяхната фантазия? Достигнахме ли Ботевия блян за чиста и свята република? Направихме ли България развита и почтена страна, попита риторично той в словото си. – Преодоляхме ли неравенствата или и през днешния ден, повече от всеки път, България е разграничена на небогати и богати, на привилегировани и унизени, на почтени и безчестни? Живеем ли в свободно и обединено общество? Или и „днес за през днешния ден политиката в света е такваз, каквато постоянно си е била, сиреч, както споделя остарялата поговорка: Атовете се ритат, магаретата теглят“. И през днешния ден още „носим c сито вода и мислим, че оплодотворяваме с това бащината си нива“?! Нима в последните 30 години не видяхме всички наши „герои“ и „патриоти“ и не разбрахме, че „големи хора правят дребни работи, а огромните работи се правят от дребни хора“?! Днес, век и половина по-късно, тези думи на Ботев звучат смразяващо актуално…“.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР