На сцената снощи се развя мръсното бельо, а в понеделник

...
На сцената снощи се развя мръсното бельо, а в понеделник
Коментари Харесай

Чий е Калин Стоянов, участник в ОПГ ли е Живко Коцев? Търсят се добрите в лошия филм

На сцената нощес се развя мръсното долни дрехи, а в понеделник Демократична България и Политическа партия ще разиграват митинг на жълтите павета

Поредната драма, развяваща се като мръсно долни дрехи на родната политическа сцена, се разгаря от ден на ден. Разследващият публицист Слави Ангелов съобщи в „ Панорама ”, че има информация от източници, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев е обвързван със схемата на търсения Никола Николов-Паскал, която информация съдържа доказателства, събрани със СРС-та, а променената му единствено за ден позиция и желанието му да остане в Министерство на вътрешните работи касаят и желанието му да има надзор върху изборите. 

Тези му думи незабавно станаха причина Ангелов да бъде наклеветен за обслужващ ползите на Борисов и Движение за права и свободи, а деятели на Демократична България и Политическа партия откриха отличен мотив да призоват за митинги против служебното държавно управление на ГЕРБ, в частност – против оферти за вътрешен министър Калин Стоянов. Протестът е разгласен за понеделник, от 18:30, пред Министерство на вътрешните работи, като изборите 2в1 и опцията да бъде анулирано машинното гласоподаване, са посочени като фактор за фалшифицирани избори.

Калин Стоянов - на кого е човек?

В последните месеци той се оказа една от ябълките на раздора сред ГЕРБ и ПП/ДБ, като партиите взаимно започнаха да си трансферират отговорността чий избор е. Първите изключително държаха той да остане на поста си, а от партиите на Христо Иванов и Кирил Петков, се заинатиха, че той изрично би трябвало да отпадне като министър. По думите на Мария Габриел, ротацията се е провалила точно поради това искане на ПП-ДБ.
Стоянов стана министър в кабинета " Денков " през лятото на 2023 година, като се знаеше, че е експертна номинация на ПП-ДБ. Когато някои негови дейности засегнаха облика на двете партии като носители на морала, внезапно се отметнаха от него и го трансферираха на ГЕРБ – те го били предложили, а в последните седмици медии и лица, близки до партиите на Иванов/Петков намерено внушават, че Стоянов е непосредствен и с Движение за права и свободи.
Интересното е, че самият Стоянов призна (през ноември), че персонално Кирил Петков го молил 2 дни да стане министър, само че след това е оказал опит за вмешателство в работата му. Петков в началото съобщи, че не помнил, след това внезапно се оказа сигурен, че Стоянов бил препоръчан за министър от ГЕРБ. 

Името на Стоянов нашумя лятото на предходната година, когато още като шеф на ГБДОП беше обвинен по дело за " насила ", което обвиняване беше свалено след номинацията му за вътрешен министър. Разследването против него стартира през 2021 година по обвинявания, че от позицията си на началник на ГДБОП се опитал да принуди прокурор да наруши служебно обвързване и да изисква за обвинен да получи облекчени условия по мярката за неотклонение, в случай че спомага на следствието, само че това не се случило и Стоянов, по думите на тогавашния основен прокурор Иван Гешев, упражнил " невиждан напън " по отношение на прокурора по делото.
След убийството в края на януари на Мартин Божанов – Нотариуса, облаците към Стоянов напълно се сгъстиха, а някогашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков го упрекна за теч на информация към групата на Нотариуса. Интересното е, че откакто през май 2021 година за длъжностен вътрешен министър е назначен Рашков, шеф на ГДБОП става Стоянов. Към днешна дата Рашков към този момент има друго мнение за него...
Последните обвинявания против Стоянов са (изречени персонално от мин.председателя в оставка Николай Денков), че подадената оставка на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев е след това на сериозен напън от негова страна.
И внезапно Стоянов се оказа и съществена спънка пред провеждането на почтени избори, което към този момент от дни се върти по медиите, близки до Политическа партия и Демократична България. Нещо повече, те, както и водачите на двете обединения, приготвят почвата си за възможни слаби резултати на идни избор (предимно парламентарния) точно с възможни дейности, които ще предприеме Стоянов - „ патрулките ще охраняват търговците на гласове„ (по думите на уредници на митинга в понеделник).

Живко Коцев – жертва или вероятен съизвършител в ОПГ?

Подалият в началото оставката си основен секретар на Министерство на вътрешните работи, ден по-късно разгласи, че я отдръпва и се връща на работа. Това се случи на ексклузивен брифинг, призован от Денков, по чиито думи Коцев бил заплашван и от върховен прокурор (бел.авт. – загатва се за Сарафов). Стана ясно и че някой взел телефона на основния секретар, заради което пък министър председателят бил пратил писмо до шефа на ДАНС, с цел да пита къде е. Как ви звучи – като сюжет на престъпен филм с пародийни детайли, каквато в действителност е обстановката в страната ни най-малко през последната година.
Ако си мислите, че тук историята свършва – не прибързвайте. В разнообразни медии излезе информация, че Коцев, който Кирил Петков възторжено поздрави, заявявайки, че Политическа партия „ твърдо застават зад него ”, евентуално е махленски в незаконна активност по следствието за контрабандата в „ Митниците ”, което тече все още, получил е като подарък първокласен часовник " Hublot " на стойност 50 000 лева от един от задържаните. Именно за СРС-та, свързани с това събитие, приказва и Слави Ангелов в  „ Панорама ”. 

Стана ясно, че Коцев самичък е изискал да даде пояснения и е предал телефона на следствените органи (вероятно разумно пояснение за какво целия четвъртък е бил без телефон), с цел да избегне арест и да получи статут на предпазен очевидец, а пък при обиска в дома му са открити огромни суми пари и фотоси от почивки с хора на известния контрабандист Николай Николов-Паскал, чието име също е измежду настоящите в последните дни. Коцев самичък призна, че против него се водят процесуално-следствени дейности, а Денков го удостовери, обяснявайки, че заради тази причина не може да даде повече информация.

Има ли положителни в родния филм?

Тук стигаме и до значителния проблем. Обикновено във всеки филм има положителни и неприятни, а уважаемият фен съвсем през цялото време знае кои са те. Съответно най-после следва и хепи енд. Тук „ положителните ” са такива, когато са наши, само че внезапно минават в тима на „ неприятните ”, когато към този момент не може да се разчита на тях. Ситуацията със Стоянов е сходна – допреди 5, 6 месеца той не беше никакъв проблем за ПП/ДБ, в този момент към този момент е пръв зложелател на пепедебейската селищна система. Но е реалност, че и самият Ангелов, в изявлението си, уточни: „ това че сега Коцев може да излезе неприятния воин, не значи, че вътрешният министър Калин Стоянов е положителният ". 
Внезапно, неприятен стана и министърът на превоза в оставка Георги Гвоздейков и предстоящ подобен в служебния кабинет, който осъмна като с новината, че изключен от Политическа партия, тъй като с решението си да остане в служебното държавно управление е нарушил Устава на партията. Какъв съспенс, каква драма...

Сарафов също беше допустима алтернатива предходната година, единствено и единствено да бъде отхвърлен някогашният основен прокурор Иван Гешев, а в този момент към този момент е неприятен и е част от мафията.
Да не подхващаме и шефката на Агенция " Митници " Петя Банкова, която беше арестувана при акция против упоменатия към този момент контрабанден канал на Паскал, която пък през 2023г. е назначена за зам.директор персонално от Асен Василев. Василев я и отбрани, заявявайки, че нейната работа е „ доста ефикасна “, и дефинира акцията като опит за заплашване. А занапред следва и комисия в Народното събрание да ревизира възможна негова роля точно за корупция в митниците. 

Ситуацията е патова, кашата – невероятна, а изгледите след всичко, което се случва, да бъдат осъществени действителни промени – нулева. Великата конституционна промяна, която Политическа партия и Демократична България не престават да употребяват като опрощение за колаборацията си с ГЕРБ и Движение за права и свободи, е цялостно крушение, само че точно тези две партии мрънкат, че служебният кабинет бил на Пеевски и Борисов – е, по какъв начин да не е политически декориран, в случай, че след измененията в Основния закон, на президента му остана да избира сред няколко индивида, близки до ГЕРБ? 

Дали ни предстоят някакви по-сериозни разбърквания в пластовете след парламентарния избор, които да развържат възела или пък ни чака следващо лято на митинги на жълтите павета, на които току виж се появи и следващият нов избавител – (дано не отново!), следва скоро да разберем, само че едно е несъмнено – рием по дъното.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР