На страницата на Министерство на финансите се появи нов законопроект,

...
На страницата на Министерство на финансите се появи нов законопроект,
Коментари Харесай

Еврото чука на вратата. Излезе наяве документ на МФ, населението ще се сблъска с големи промени

На страницата на Министерство на финансите се появи нов законопроект, обвързван с валутния ръб и влизането ни в еврозоната.
Това е първата стъпка за въвеждането на новата валута у нас. Документът е част от условията на Европейска комисия и на ЕЦБ за участието ни в еврозоната, а мотивът- България става пълновръстен участник в единната парична политика.
От законопрокета, който касае Българска народна банка, стават ясни няколко значими промени – за правилото на институционална самостоятелност на институцията, регламентира се отговорността за взиманите решения и се дефинира за нова роля на шефа на централната банка.
Новият закон резервира трите съществени ръководства в банката „ Емисионно “, „ Банково “ и „ Банков контрол “. Ключовото ръководство „ Банков контрол “ резервира функционалността си, предава Блиц.
В новия законопроект е вписано, че ще се затегне контролът на класифицираната информация.
В документа естествено е обиден и статутът на еврото, като парична единица, както и ръководството на аварийни активи, които не са свързани с паричната политика на Евросистемата.
Надзорът над финансовите институции не се трансформира значително, тъй като Българска народна банка към този момент е част от Единния контролен механизъм от 1 октомври 2020 година консолидиран контрол. Той обаче става консолидиран- т.е. двоен – и от ЕЦБ и от Българска народна банка.
Всички планувани промени в законопроекта може да намерите в този документ:

 
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР