На стотни от победата на първия тур е сегашният турски

...
На стотни от победата на първия тур е сегашният турски
Коментари Харесай

На първия тур Ердоган взе 49,35%, а Кълъчдароглу – 45%

На стотни от успеха на първия тур е сегашният турски президент Реджеп Ердоган.

От през днешния ден страната се готви за първия си балотаж на изборите за президент.

Почти цялостните резултати от най-важните избори в турската следосманска ера демонстрираха, че Ердоган - на власт от 2003 година и непобеден допълнително от дузина национални гласувания - не съумя да доближи 50-процентния предел, нужен за победа. При преброени 98,88% от гласовете е ясно, че Ердоган е събрал 49,35% от гласовете, а водачът на опозицията Кемал Кълъчдароглу изостава с 45% - разочароващ резултат, откакто последните изследвания преди вота го сочеха като водач.

Новината за идния балотаж евентуално е разочароваща и за двата лагери, всеки от които имаше вяра за победа още на първи тур.

Ердоган звучеше триумфално, когато малко след среднощ излезе пред море от поддръжници, с цел да разгласи, че е подготвен да управлява страната още пет години.

„ С цялото си сърце имам вяра, че ще продължим да служим на нашия народ и през идващите пет години “, съобщи 69-годишният водач, съгласно който неговата ислямска ръководеща партия и нейните ултранационалистически съдружници са завоювали ясно болшинство в Народното събрание.

Първият балотаж на президентските избори в 100-годишната история на Турция, която е най-вече мюсюлманска, само че публично световна, е плануван за 28 май.

Първоначално от лагера на Кълъчдароглу оспорваха преброяването на гласовете и твърдяха, че имат преднина. Но 74-годишният претендент президент изглеждаше леко обезсърчен, когато се изправи пред кореспонденти рано в понеделник и призна, че вторият тур наподобява неминуем.

„ Ако нашият народ реши да има балотаж, ние безусловно ще спечелим на втория тур “, безапелационен е той.

Съобщената изборна интензивност доближи 90 % в това, което се трансформира в референдум за най-дългогодишния водач на Турция и неговата партия с ислямски корени.

Ердоган управлява 85-милионната страна през една от най-променящите се и разединяващи я столетия. Турция се трансформира във военна и геополитическа мощ, която играе роля в спорове от Сирия до Украйна. Влиянието на страната, член на НАТО, както в Европа, по този начин и в Близкия изток, прави резултата от изборите толкоз значим за Вашингтон и Брюксел, колкото и за Дамаск и Москва. Ердоган е възхваляван в консервативна Турция, която по време на неговото ръководство претърпя взрив в развиването си. По-религиозните гласоподаватели също са му признателни за решението да отстрани рестриктивните мерки от светската ера за забрадките и да открива повече ислямски учебни заведения.

Но първото десетилетие на Ердоган, което бе белязано от икономическо възкръсване и стопляне на връзките с Европа, бе последвано от второ, изпълнено със обществени и политически разтърсвания. Вторият тур след две седмици може да даде на Ердоган време да прегрупира силите си и да промени дебата. Но той към момента ще бъде притиснат от най-тежката икономическа рецесия в Турция от 90-те години насам.

По предварителни данни Партията на справедливостта и развиването може да завоюва 266 места в Народното събрание, а Народнорепубликанската партия - 168. Партията на националистическото придвижване и Партията на новото богатство, част от Републиканския алианс, могат да получат надлежно 51 и 5 места. Партията на положителното (част от Народния алианс) ще вземе 44 места, а Алиансът на труда и свободата, в който влиза прокюрдската партия, ще получи 66 места.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР