На стотици мили от бреговете на Южна Америка се намират

...
На стотици мили от бреговете на Южна Америка се намират
Коментари Харесай

От Барбадос до Белиз: Климатични промени и реформа на световната финансова система

Н а стотици благи от крайбрежията на Южна Америка се намират скалистите вулканични острови Галапагос. Гъмжащи от необикновени същества – от птици със сини крайници до сходни на дракони игуани – тези острови от дълго време са вдъхновявали новаторско мислене. 

Посещението на натуралиста от 19-ти век Чарлз Дарвин подтиква неговата известна доктрина за еволюцията, която допуска, че типовете, които са по-приспособени към заобикалящата ги среда, са по-склонни да оцелеят. И в този момент островите са домакини на доста актуален опит за акомодация: облекчение на задължения в подмяна на разноски за климата и природата. 

По-рано тази година Еквадор, който има суверенитет над Галапагос, разгласи рекордна договорка. С помощта на частната капиталова банка Credit-Suisse и американската банка за развиване, тя рефинансира държавни облигации на стойност 1,6 милиарда $ на понижена рента и издаде нова „ синя облигация “. В подмяна минимум 12 милиона $ годишно от парите, спестени посредством този по-евтин заем, в този момент ще бъдат ориентирани към старания за запазване на отдалечения архипелаг. 

Известни като суапове дълг против природа или дълг против климат, тези нови финансови принадлежности набират известност измежду мощно задлъжнелите страни, от Барбадос до Белиз. Плюс това, освобождавайки пари за възобновяване на екосистемите и създаване на резистентност, някои считат, че те се оформят като част от отговора на по-широк въпрос: по какъв начин да се оправим с реакцията на света против изменението на климата? 

A giant tortoise thought to have gone extinct 100 years ago was discovered in the Galápagos

Because no one has seen the Fernandina giant tortoise for more than 100 years, scientists believe we lost the last of its species many years ago.

However, in February 2019, an adult…
— Yabaiba (@yabaiba33)
Преодоляване на дефицита на финансиране за климата 

Според Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) разрастващите се стопански системи ще се нуждаят от 2,4 трилиона щатски $ вложения в дейности по климата през идващите години. Но по-богатите народи до момента се забавиха с осъществяването на финансовите обещания, с цел да оказват помощ на по-бедните народи да се приспособяват към един по-горещ свят. Новият фонд за „ загуби и вреди “, разгласен на тазгодишната COP28, започва с 400 милиона $ от богати народи. Но съгласно една оценка разрастващите се народи губят 1000 пъти повече всяка година от изменението на климата. 

Тези пари биха могли да финансират планове, които укрепват естествената отбрана, като възобновяване на мангрови гори за отбрана от наводнения или реформиране на селското стопанство за възстановяване на устойчивостта на хранителната система. 

Заемите могат да оказват помощ – и през 2020 година 71% от общественото финансиране на климата беше обезпечено по този метод – само че предходната година повече от 50 разрастващи се страни към този момент бяха в тежки задължения. Някои народи сега заплащат на кредиторите си 12 пъти повече от това, което харчат за климатични ограничения. 

Голяма част от днешната икономическа накърнимост също се предизвиква от екзогенни разтърсвания, а не от неприятно макро ръководство, изяснява Вера Сонгве, съпредседател на самостоятелната група на Организация на обединените нации на високо ниво за финансиране на климата. От Covid-19 до войната в Украйна, през климатичните бедствия, последните световни събития забавиха икономическия напредък и покачиха лихвените проценти. Резултатът е, че дълговото задължение на доста по-бедни народи пораства внезапно. „ Не можем да решим казуса с климата, в случай че не решим казуса с дълга “, както неотдавна заключи президентът на Кения. 

Един от методите за задлъжнелите народи да реагират на дългови рецесии е посредством увеличение на износа на първоначални запаси като горива, само че запазването на тези активи непокътнати в този момент е от основно значение за улавянето на въглерод и запазването на биоразнообразието. По същия метод дългът не може да бъде поправен без дейности за климата, защото когато настъпят бедствия, свързани с климата, стопанските системи са в допълнение обтегнати. Двадесет и осем от най-тежко задлъжнелите народи към този момент са измежду най-уязвимите от климата. 

Поради това е належащо незабавно облекчение на дълга, " с цел да се предотврати задълбочаване на рецесията на развиването ", предизвести Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН). 

Christmas Bird Count 134 species in 7 hours for Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary(C), Belize. A highlight & LIFER for me was Ladder-backed Woodpecker.
— Hernan Riverol (@hernanriverol)
Свързване с природата 

Насред тези съчетани рецесии в природата, климата и разноските за живот, замяната на задължения за по-бедните народи ли е отговорът?  

През 2015 година Сейшелските острови отписаха съвсем 22 милиона $ от дълга си в подмяна на основаването на 13 нови морски предпазени зони, където риболовът, изследването на петрол и други разработки са неразрешени или строго лимитирани. През 2021 година Белиз беше на път да просрочи половин милиард $, само че по сходен метод сви дълга си, като сътвори синя облигация, с цел да насочи спестяванията във фонд за запазване. А в Португалия тази година държавното управление даде обещание да реинвестира 650 милиона $, които дължи от Кабо Верде назад в зеления преход на архипелага.  

Едно преимущество на такива „ суапове “ е, че те не подкопават кредитния рейтинг на нацията, което би направило по-скъпо вземането на заеми в дълготраен проект. Това може да се случи, в случай че дългът бъде напълно отписан, споделя Андрю Дойц, ръководещ шеф на световната политика и финансиране на опазването в The Nature Conservancy, интернационална природозащитна организация, помогнала за въвеждането на редица схеми в Белиз, Габон и Барбадос.  

Дойц изяснява, че посредством отчасти гарантиране на нови, по-евтини заеми, по-скъпите кредитори на нациите могат да бъдат изплатени и спестяванията да бъдат ориентирани към морската отбрана. Това може да е „ много необичайно нещо за една неправителствена организация “, признава той, защото те не са банка и техният баланс е стеснен, само че се надяват да изградят коалиция, която може да „ форсира “ и да построи от техните доказателства -на-концепции.  

Освен това има ранни догатки, че концепцията оказва помощ за опазването. Сделката в Белиз към този момент докара до разширение на зоната за отбрана на океана и определянето на публични земи като мангрови резервати, съгласно уводен отчет. Междувременно на Сейшелските острови, където новите старания за запазване са в действие от по-дълго време, 400 000 кв. км море към този момент е предпазено и сините китове се завърнаха, предава BBC. 

Debt-for-nature swaps have been around since the 1980s, but they appear to have new momentum. Recently, such deals have created marine protected areas or funded other conservation measures in waters off Belize, Barbados and Seychelles. More:
— Avaaz Media Team (@Avaaz_News)
Сътрудничество, а не конкуренция 

Eдно необятно меню от промени би могло да изиграе роля в подпомагането на дълга да стане по-достъпен и в това време да подкрепи финансирането за климата.  

Бриджтаунската самодейност, стартирана взаимно от министър-председателя на Барбадос Миа Мотли през 2022 година Предложените от него промени включват автоматизирани паузи в изплащането на дълга, в случай че настъпи климатично злополучие, удължение на периода на заемите, понижаване на разноските им и основаване на механизъм за помощ, в случай че обменните курсове се трансформират. 

Многостранните институции като Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) могат да отпускат заеми при по-ниски лихви от финансовите пазари. И както Мотли подсети на международните водачи на тазгодишната световна финансова среща на върха в Париж, те бяха основани, " с цел да оказват помощ на света в напъните за възобновяване след Втората международна война. Ние сме в миг, който е еднакъв на Втората международна война във връзка с климата. "  

Срещата на върха в Париж не докара до някаква огромна промяна, само че президентите на Кения и Франция, дружно с голям брой огромни филантропски фондации и неправителствени организации, показаха поддръжката си за Бриджтаунската самодейност. Плюс голям брой обединения и институции, в това число съвещателен съвет на Организация на обединените нации, в този момент вършат сходни оферти. 

Its a sign of Mia Mottley's outsized influence in climate diplomacy that her endorsement is considered worth clipping and posting on social media. The same words from other small nations wouldn't get the same treatment.
— Joe Lo is @[email protected] (@joeloyo)
И по този начин, къде всичко това оставя замяната на дълг против природа?   

На тазгодишното COP28 Колумбия, Кения и Франция оповестиха експертен обзор на дълга, климата и природата. И макар че явно към момента има метод да продължим да трансформираме гамата от оферти в деяние, другите апели за промени демонстрират, че дълговата и климатичната рецесия имат по-голям късмет да бъдат решени дружно, в сравнение с поотделно. 

По думите на самия Дарвин: „ в дългата история на човечеството (и животинския тип също) тези, които са се научили да си сътрудничат и да импровизират най-ефективно, са надделявали “. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР