На срещата в Брюксел получихме категорично послание от всички страни-членки

...
На срещата в Брюксел получихме категорично послание от всички страни-членки
Коментари Харесай

Драгомир Заков: Имаме категорично послание за усилване на отбранителния потенциал на Алианса

На срещата в Брюксел получихме изрично обръщение от всички страни-членки за усилването на отбранителния капацитет на Алианса включително и на източния фланг. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков на брифинг пред български публицисти в Брюксел след края на изключителната среща на министрите на защитата през днешния ден. По думите му, не престават към този момент декларираните действия по увеличаване на отбранителния капацитет по всички посоки. Към този миг от българска страна това е българската бойна група. 

" Както беше декларирано, тя се управлява от България, среща се под оперативния надзор на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа и има мултинационален детайл “, уточни той.

Министър Заков разясни, че в случай че рецесията се развие, има написани ограничения и проекти за още по-сериозно увеличаване на сигурността, които биха обезпечили оптималната отбрана на България и българските жители, оповестиха от пресцентъра на МО.

За идното посещаване в България на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Дж. Остин министърът на защитата Драгомир Заков акцентира, че по време на него чака да бъде още веднъж доказано, че Съединени американски щати остават мощно ангажирани към сигурността на Алианса.

В отговор на въпрос на публицисти за обстановката към защитата на въздушното пространство, министърът на защитата Драгомир Заков уточни, че за Военновъздушните сили решенията са отлагани дълго време. 

" В обстановка сме, в която би трябвало да се взимат бързи и виновни решения. Те не постоянно са известни, само че са значими за сигурността “, уточни той.

" В момента осигуряваме освен българското небе, а изобщо въздушното пространство на НАТО “, акцентира министър Заков. 

" Дали ще се продължи в същата настройка – Министерството на защитата работи като водещо ведомство с всички останали институции, с цел да намерим най-правилното решение “, сподели той.

" В кратковременен и средносрочен проект няма по какъв начин да запълним нашите дефицити, в това число и на българска територия. В дълготраен проект задачата ни е България от потребител на сигурност, да се трансформира в снабдител на сигурност. Ние ще развием тези проекти дружно с нашите съдружници, с цел да може да реализираме равнище, на което България да може на 100 % да обезпечава своята сигурност в границите на груповата “, сподели още министър Заков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР