На срещата на върха ЕС-Западни Балкани споделихме нашия общ ангажимент

...
На срещата на върха ЕС-Западни Балкани споделихме нашия общ ангажимент
Коментари Харесай

Пътни карти за евроинтеграцията на Западните Балкани

" На срещата на върха ЕС-Западни Балкани споделихме нашия общ ангажимент да доближим Западните Балкани до Европейски Съюз посредством ясно открити пътни карти за използване на промени и подсилване на върховенството на закона ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на днешната среща в Брюксел на водачите на Съюза и на страните от района на Западните Балкани.

„ Разширяването е развой, учреден на заслуги, само че би трябвало да вземем поради характерната обстановка, в която се намира Европа “, акцентира Мишел на взаимната конференция с ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Според него през последните месеци в Европейски Съюз се е развила по-голяма воля за ускорение на разширението, само че това не значи, че пречките, които съществуват в този развой, могат да бъдат неотложно отстранени.

От своя страна Фон дер Лайен акцентира, че Еврокомисията желае допустимо най-скорошно започване на договаряния със Северна Македония и Албания. Според нея Черна гора има нов подтик с ново държавно управление, което се връща към европейския път, до момента в който Сърбия и Косово занапред би трябвало да покажат своя ангажимент за разговор и осъществяване на контрактуваното досега.

Мишел акцентира, че политическата декларация, призната на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в сряда, 13 декември, удостоверява цялостния и категоричен ангажимент на Съюза към вероятността за участие на шестте страни от района и приканва за ускорение на процеса на присъединение, учреден на надеждни промени от страните, претендентите и правилото на самостоятелните заслуги.

„ Без да чакаме окончателното решение за разширението, ние ще доближим страните до Европейски Съюз посредством Плана за напредък, показан от Европейската комисия. Този инструмент е доста потребен, както показаха доста от водачите това е важен инструмент, който ще ни разреши да работим дружно, с цел да доближим страните от района до Европейски Съюз “, уточни Мишел. По думите му по този метод ще може да се притеглят вложения, стопански напредък и енергийно съдействие в изискванията, когато Европейски Съюз и страните от района са изправени пред " съветски шантаж " в областта на енергетиката.

Русия не може да изнудва Европа със своите енергийни запаси и няма да й бъде разрешено да заобикаля и заобикаля глобите, като изисква заплащане в рубли за своите доставки на нефт.

Той акцентира, че в изискванията на съветска експанзия против Украйна е от огромно значение двете страни да работят за отбрана на общите полезности и усилване на съдействието в битката против дезинформацията и хибридните и хакерски атаки.

„ Проектът на Европейски Съюз се основава на подсилване на устойчивостта, създаване за общо бъдеще, по-голям разцвет и сигурност и мир и непоклатимост и по тази причина е доста значимо водачите да работят за превъзмогване на разногласията “, добави Мишел.

Според фон дер Лайен разширението е единствено една част от напъните на Европейски Съюз, а другата част се отнася до поддръжката на стопанските системи на страните от Западните Балкани, които са на равнище от 35 % от междинното за Съюза, и точно за тяхното подсилване Еврокомисията разпространява Плана за напредък, който се основава на четири стълба. „ Първият дирек е отварянето на пазара на Европейски Съюз за Западните Балкани в седем бранша. Второ, поискахме от страните от Западните Балкани да отворят своите пазари за своите съседи, с цел да приключим общия районен пазар. Това ще усили Брутният вътрешен продукт на Западните Балкани с 10 %. “ - уточни Фон дер Лайен. Според нея третият дирек на проекта е провеждането на промени от страните от района, които ще доведат до четвъртия дирек - привличането на вложения. Планът за напредък има капацитета да докара до удвояване на стопанските системи в района след десетилетие, акцентира Фон дер Лайен. Тя посочи, че в района са направени доста дребни, само че значими стъпки, като намаляването на цените на роуминга от 1 октомври и контрактуваната през днешния ден пътна карта за модернизиране на граничните пунктове, което ще даде опция за повече бизнес, търговия и вложения. В региона на вложенията тя уточни, че е контрактувано да бъдат вложени 700 милиона евро от Европейски Съюз в седем плана в района, до момента в който в региона на цифровизацията са контрактувани 15 милиона евро безплатни средства, предопределени за инсталиране на WiFi интернет мрежа за 700 общини в Западните Балкани.

Един от резултатите от срещата на върха ЕС-Западни Балкани е решението да предоставим спомагателни съвсем два милиона евро, с цел да засилим устойчивостта на Северна Македония, Албания и Черна гора, сподели първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел на срещата на върха в Брюксел.

„ През тази година пътувах доста в района. Проведохме Съвет за асоцииране в Албания и Северна Македония. И ние би трябвало да продължим да се ангажираме повече с тях, изключително за повишение на устойчивостта на хакерски атаки и нови форми на война. “ - сподели Борел.

Той акцентира, че живеем в сложна, предизвикателна и рискова среда и това визира Европейски Съюз, неговите съседи и Западните Балкани, тъй че процесът на разширение би трябвало да се форсира: „ Това е нашата най-важна гаранция за сигурност и най-важният ни метод да станем сътрудници “, уточни Борел. Според него от външнополитическа позиция Европейски Съюз би трябвало да поддържа тези страни от Западните Балкани, които са в по-голяма степен в сходство с общата външна политика и политика на сигурност, тъй като от това зависи тяхната резистентност на провокациите пред сигурността.

„ Нещата се движат постепенно, само че се движат. И ние би трябвало да ги подтикнем да продължат по този път, тъй като това е единственият метод да имат ясна европейска вероятност. “ - сподели Борел.

Северна Македония няма друга опция, с изключение на да извърши своята стратегия за Европейски Съюз, съобщи нейният министър председател Димитър Ковачевски в словото си на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел, съобщи държавната прес-служба.

Според него сполучливото привършване на процеса на скрининг за страната е изразена поддръжка за идващите стъпки по пътя на европейската интеграция на Северна Македония за безпрепятствено протичане на преговорния развой. В това отношение министър председателят уточни, че срещата можеше да бъде надвит ден за Северна Македония, в който страната, след сполучливия скрининг, сполучливо и бързо да продължи с отварянето на главите и процеса на европейска интеграция.

„ Много тъпо, че опозицията в страната е главната спирачка за европейското бъдеще на страната. Днес жителите могат да се уверят, че с такива анти-ЕС и анти-НАТО позиции ще бъдат лишени от опцията бързо да се причислят към прогресивното европейско семейство. “ - сподели той. Премиерът Ковачевски акцентира, че макар блокадите от страна на опозицията, това проевропейско държавно управление няма да се отклони от европейския път, тъй като единствената ни опция е Европейски Съюз. В същото време Ковачевски акцентира, че чака спомагателна поддръжка от европейските водачи по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз

Преди началото на срещата Ковачевски увери, че процесът на конституционни промени в Северна Македония е неминуем. " Заключенията на Европейския съвет са доста ясни и сигурно ще продължим с промените, а процесът на конституционни промени е неминуем и в последна сметка ще докара до сполучливо довеждане докрай на договарянията и участие в Европейски Съюз ", сподели министър-председателят. " Македония приключи сполучливо процеса на скрининг, само че всички знаете, че имаме още едно обвързване, което би трябвало да осъществим ", разяснява Ковачевски. Премиерът уточни, че това е обвързване, което е доста ясно маркирано в отчета за напредъка на европейския развой. " В препоръчаните изводи се показва, че незабавно след приемането на тези промени ще се организира втората междуправителствена конференция. " - уточни той.

Димитър Ковачевски означи, че в " РСМ има два блока проевропейски и антиевропейски “: „ Потвърди се визията, че има два блока в страната – за евроинтеграция и подобен, който се стреми да провали този развой с всички сили, а преди този момент работеше срещу интеграцията в НАТО. “ /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР