На специална церемония на 17 декември Китайската асоциация за наука

...
На специална церемония на 17 декември Китайската асоциация за наука
Коментари Харесай

Китай обяви 10-те постижения в научната комуникация за 2019 г.

На специфична гала на 17 декември Китайската асоциация за просвета и технологии разгласи 10-те най-хубави достижения в региона на научната връзка за 2019 година, съобщи " Радио Китай ".

1. На 30 януари 2019 година китайската сонда „ Чанъ-4 " стъпи на противоположната страна на Луната и изпрати до Земята първия непосредствен кадър от там.

2. На 10 април 2019 година астрономите по света оповестиха, че виртуалният Телескоп за хоризонта на събитията е снимал първото изображение на черна дупка в центъра на солидната вселена M87, която се намира 55 милиона светлинни години от Земята.

3. На 5 юни Китай извърши първото си изстрелване на ракета от мобилна платформа в Жълто море. С ракетата-носител „ Чанджън-11 " в орбита бяха изпратени два спътника за софтуерни опити и пет търговски спътника.

4. На 6 юни китайското Министерство на индустрията и осведомителните технологии даде лиценз за комерсиално потребление на 5G, с което означи началото на нова епоха в телекомуникационната промишленост на страната.

5. На 17 юни организация „ Синхуа " заяви, че нобеловият лауреат Ту Йоуйоу е предложил решения за устойчивостта към артемизинина, предоставяйки доказателство, че той към момента е „ най-хубавото оръжие " против маларията.

6. Учените от университета Цинхуа създадоха електронен чип, който е приспособен както за логаритми за машинно подготвени, по този начин и за мозъчни схеми. Той дава компютърна платформа за проучването и развиването на изкуствения разсъдък. Техните резултати бяха оповестени в сп. " Nature Magazine " на 1 август.

7. На 13 август най-голямата създадена в Китай машина за продупчване на тунели бе пусната в употреба в Шънджън. Тя е с диаметър 15,8 м, с дължина 135 м и тегло 4 800 тона.

8. На 17 септември китайският ръководител Си Дзинпин подписа президентски декрет, с който 42-ма китайци и чужденци получиха национални ордени и почетни звания.

9. На 16 октомври телескопът на НАСА Хъбъл снима ново изображение на кометата 2I/Borisov, с което даде значими детайлности за първите междузвездни комети, засечени в Слънчевата система.

10. На 14 ноември Китай разкри резултатите от опит, симулиращ развой на придвижване на сонда, която се оправя с трудностите и каца на Марс. Тестът бе извършен в северната китайска провинция Хъбей.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР