На специална церемония днес в галерия Средец министърът на културата

...
На специална церемония днес в галерия Средец министърът на културата
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров си тръгна от НИМ оценен

На специфична гала през днешния ден в изложба „ Средец ” министърът на културата Боил Банов отличи проф. Божидар Димитров за изключителния му принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост. На събитието участваха и зам.-министърът на културата Румен Димитров, шефове на дирекции във ведомството, както и доцент доктор Бони Петрунова, която беше назначена за шеф на НИМ до заемането на длъжността въз основа на конкурс. Доц. доктор Венцислав Велев, шеф на дирекция „ Международни и районни дейности”, показа в резюме приноса и достиженията на проф. Димитров.



" За мен е невероятна горделивост през днешния ден да наградя корифея на българщината - проф. Божидар Димитров. Един човек, който трансформира НИМ в институция, а и самият той е институция. Прекланям се пред неговия дух и неистово предпочитание да въздига българския дух и българщината, да ни кара да се усещаме горди, че сме българи”. С тези думи министър Банов анонсира връчването на оценката, преди да прочете и формалния текст на почетната грамота.



Специалната премия, която министър Банов връчи на проф. Димитров, е отличие, което до момента не е давано на българин, а единствено на няколко бележити чужденци, измежду които и шефа на Лувъра. То е отпратка към историята на страната ни и е обвързвано с културата на българите и откритото край Надсентмиклош неповторимо златно богатство, шедьовър на ранносредновековното изкуство в Европа.

„ Трогнат съм, тъй като доста хора са си тръгвали, без да се каже дума за тях. Благодарен съм за високата оценка, която ми е дадена”, сподели при приемането на оценката проф. Божидар Димитров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР