На снимката: Владимир Путин и Си ДзинпинРуският президент Владимир Путин

...
На снимката: Владимир Путин и Си ДзинпинРуският президент Владимир Путин
Коментари Харесай

„Очакваме ви, скъпи приятелю“. Путин покани Си Дзинпин да посети Москва

На фотографията: Владимир Путин и Си Дзинпин
Руският президент Владимир Путин през днешния ден съобщи, че чака китайският президент Си Дзинпин да направи държавно посещаване при започване на идната година. Това би била обществена демонстрация на взаимност от страна на Пекин в изискванията на разразилата се инвазия на Русия в Украйна.

В уводните си думи от видеоконференцията сред двамата водачи, излъчена по държавната телевизия, Путин съобщи също, че има за цел да ускори военното съдействие с Китай, съобщи „ Ройтерс “.

Изказването на Путин, което продължи към осем минути, акцентира трагичния завой на Русия от западните сили, които я глобиха стопански и политически.

„ Очакваме ви, скъпи господин ръководител, скъпи приятелю, чакаме ви идната пролет на държавно посещаване в Москва “, сподели Путин на Си. „ Това ще покаже на целия свят силата на руско-китайските връзки по основни въпроси “.

Забележките на Путин контрастираха с надалеч по-краткото изказване на Си, който не загатна визитата си в Москва, съгласно формалния превод на съветски език.

През февруари двамата мъже подписаха стратегическо партньорство „ без граници “, учредено на споделено съмнение към Запада. Това се случи няколко дни преди Русия да изпрати въоръжените си сили в Украйна в границите на така наречен „ специфична военна интервенция “.

Днес Путин сподели на Си още и следното:
„ Вие и аз споделяме едни и същи възгледи за аргументите, хода и логиката на продължаващата промяна на световния геополитически пейзаж в изискванията на невиждан напън и провокации от страна на Запада. “
Откакто европейските страни прекъснаха връзките си с Русия поради нашествието, Русия изпревари Саудитска Арабия като главен снабдител на недопечен нефт за Китай.

В петък Министерството на финансите на Русия удвои оптималния вероятен дял на китайските юани в своя Фонд за национално благосъстояние (ФНБ) до 60%. Москва се пробва да приключи зависимостта си от „ недружелюбни “ страни, в това число Съединени американски щати, членове на Европейския съюз, Англия и Япония.

Москва също по този начин обществено поддържа позицията на Си във връзка с Тайван. Путин упрекна Запада, че се пробва да предизвика спор по отношение на статута на самоуправляващия се остров, който Китай афишира за собствен.

Въпреки това Си от време на време изглеждаше студен във връзка с съветската инвазия в Украйна. Китай се въздържа от наказание. Вместо това наблягаше нуждата от мир. През септември Путин обществено призна, че китайският му сътрудник има „ опасения “ по отношение на дейностите на Русия.

Досега Пекин внимаваше да не оказва директна материална поддръжка на нашествието, която би могла да провокира западни наказания против Китай.

Въпреки че Си назова Путин собствен „ безценен другар “, встъпителното му изказване, което е с дължина към една четвърт от това на Путин, беше
надалеч по-сдържано.
Той въпреки всичко съобщи, че Китай е подготвен да ускори стратегическото съдействие с Русия на фона на това, което той назова „ сложна “ обстановка в света като цяло.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че към момента не е избрана дата за визитата на Си.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР