На снимката: служебният министър на енергетиката Росен ХристовКато страна, през

...
На снимката: служебният министър на енергетиката Росен ХристовКато страна, през
Коментари Харесай

България е в потенциална опасност от атаки по „Турски поток“

На фотографията: служебният министър на енергетиката Росен Христов
Като страна, през която минава газопроводът „ Турски поток “, България е под евентуална заплаха след гърмежите по „ Северен поток – 1 и 2 “. Това е било посочено на изключителното съвещание в частта енергетика на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика на 30 септември, се схваща от стенограмата на съвещанието на българското държавно управление предходната седмица, съобщи „ Дневник “.

Проверка на ДЕБАТИ в със стенограми на Министерския съвет демонстрира, че такова изявление в действителност е имало.

Ето какво се споделя в стенограмата от съвещанието на кабинета „ Донев “ на 20 октомври 2022 година:

„ В рамките на така наречен други въпроси, беше разискван случай с гърмежите по „ Северен поток – 1 и 2 “, главното мнение се формираше върху това, че евентуално този случай е целеустремен и надлежно бяха изразени отзиви във връзка със сигурността на сходна инфраструктура, като България беше особено посочена като страна, през която минава „ Турски поток “ и евентуална заплаха. Веднага по-късно организирахме съвещание на Кризисния щаб, където обсъдихме въпроса и сме набелязали ограничения, в това число осъществяване на стрес тест на системите за защита на инфраструктурата в България и след това вероятно приемането на спомагателни ограничения “.

Посочено е, че думите са на енергийния министър Росен Христов.

Съобщението не провокира въпроси и изявления на останалите министри, излиза наяве от стенограмата. „ Въпроси, мнения, бележки? Няма. Приема се. Преминаваме към идната точка от дневния ред “, споделя Гълъб Донев след думите на Христов.

Авариите по „ Северен поток “ и течовете на газ от тях в Балтийско море се случиха в края на септември, като европейските водачи обявиха, че става дума за умишлени саботажи.

Още през лятото Съединени американски щати са предизвестили Германия, че „ газопроводите в Балтийско море “ могат да станат обект на бойкот, писа списание „ Шпигел “, базирайки се на свои източници, свързани с Централно разузнавателно управление на САЩ. Като възможен провинен за взривете беше посочена Русия.

Трусовете след детонациите по „ Северен поток “ бяха регистрирани в Дания, Норвегия и Финландия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР