На снимката: Румен ОвчаровВърховният съд (ВКС) отмени частично присъдата на

...
На снимката: Румен ОвчаровВърховният съд (ВКС) отмени частично присъдата на
Коментари Харесай

Върнаха делото срещу Румен Овчаров заради груби нарушения на спецсъда

На фотографията: Румен Овчаров
Върховният съд (ВКС) анулира отчасти присъдата на спецсъда по делото за „ Мини-Бобов дол “ против някогашния енергиен министър Румен Овчаров и някогашния член на Съвета на шефовете на мината Пламен Евтимов. Двамата бяха наказани условно, оповестиха от съда.

Делото е формирано по митинг и тъжби на двамата от една страна, и от мината – от друга. Според апелативната правосъдна инстанция Овчаров е приет за отговорен в това, че в интервала 9 юни 2006 – 18 юли 2007 година в качеството си на министър на стопанската система и енергетиката съзнателно не упражнил задоволителен надзор върху работата на изпълнителния шеф Пламен Евтимов, на който било предоставено ръководството, разпореждането и отчитането на публично имущество във връзка със сключването и осъществяването на контракт за отдаване чартърен на „ Ораново “ ЕООД на активи на „ Мини – Бобов дол “. От това са последвали обилни вреди за 2 659 040,60 лева, а действието съставлява изключително тежък случай.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема, че по-долната инстанция е позволила груби нарушавания. Така е лимитирано правото на отбрана на подсъдимите. Освен това спецапелативният съд е позволил нарушавания, обосноваващи незаконосъобразно извършена доказателствена и аналитична активност.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР