На снимката: Росен Плевнелиев и Соломон ПасиДва дни след изборите,

...
На снимката: Росен Плевнелиев и Соломон ПасиДва дни след изборите,
Коментари Харесай

Очакваният провал на една политическа нелепост

На фотографията: Росен Плевнелиев и Соломон Паси
Два дни след изборите, които бяха извоювани от ГЕРБ, водачът на партията Бойко Борисов разгласи основаването на контактна група, която да води политически диалози с обединенията в 48-мия Парламент. Целта беше на база евроатлантизма, ръководство да бъде основано макар разликите. Не бяха нужни два дни след предлагането, а единствено няколко минути, с цел да се разбере, че сходна безсмислица няма да проработи. 

Вчера контактната група, водена от президента на България в интервала 2012 2-17 година Росен Плевнелиев и от министъра на външните работи в интервала 2001-2005 година Соломон Паси, разгласи графика, по който би могла да посети парламентарните групи в Народното събрание и да беседва с тях. Покани бяха отправени към всички, без „ Възраждане “.

Бързо последваха отводи от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, отвод пристигна и от Българска социалистическа партия.

Към момента на процедура само Движение за права и свободи и партията на Стефан Янев „ Български напредък “ не са декларирали обществено своя отвод.

Преговорите на политическата безсмислица „ контактна група “ на Росен Плевнелиев и Соломон Паси се провалиха още преди да са се провели.
Защо политическа безсмислица?
Когато дадена партия завоюва изборите, нейните водачи водят политически диалози за сформиране на ръководство. Лидерите договарят изискванията с възможни сътрудници, водачите поемат отговорност пред възможните си съуправленци.

Опитът договаряния да бъдат водени от политически фигури, които нито са част от управлението на спечелилата партия, нито от управлението на парламентарната група на спечелилата партия, нито са определени от гласоподавателите на групировката за присъединяване в Народното събрание, освен звучи, само че и съставлява някакви дива екзотика. Напълно несполучлива, както е очевидно.
Защо неуспех?
След като „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия отхвърлят срещи с Плевнелиев и Паси, на тях има остава да приказват с Движение за права и свободи и „ Български напредък “. Дори и да бъде реализирано единодушие за тяхната поддръжка за държавно управление на ГЕРБ, математиката отново не излиза.

След провелите се на 2 октомври предварителни парламентарни избори, ГЕРБ получи 67 депутатски места, „ Продължаваме промяната “ – 53, Движение за права и свободи – 36, „ Възраждане “ – 27, Българска социалистическа партия – 25, „ Демократична България “ – 20, а „ Български напредък “ – 12 мандата.

Депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “ са общо 115 – незадоволително за парламентарно болшинство. Не и без поддръжка от „ Възраждане “, които към този момент наподобяват изключени и изключващи се от уравнението.

Още преди 48-мият Парламент да е конституиран, обстановката към този момент наподобява безпътна. Разчита се на това „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ да се пречупят, в случай че не с цел да поддържат кратковременно държавно управление с мандата на ГЕРБ, то най-малко да се съгласят на получат поддръжката на ГЕРБ за кратковременно държавно управление с втория мандат на Политическа партия.

Фиаското „ контактна група “ беше загуба на време. Дори и ГЕРБ призна с половин уста, че контактната група няма да даде резултат през днешния ден на собствен брифинг от централата на партията. Съществуването ѝ евентуално целеше на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ да бъде показана опция за опрощение, при положение, че поддържат държавно управление на ГЕРБ. Резултатът беше неуспех.

Погледнато въпреки това, в това има немалка доза оптимизъм: Политическа партия и Демократична България не пожелаха да се възползват от препоръчаното оправдание. Последното пък няма по какъв начин да не демонстрира най-малко малко праволинейност в позицията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР