На снимката: Николай Слатински От началото на конфликта в Украйна, българските медии

...
На снимката: Николай Слатински
От началото на конфликта в Украйна, българските
медии
Коментари Харесай

Да сравняваш Путин с Хитлер – зловещо невежество 

На фотографията: Николай Слатински
От началото на спора в Украйна, българските медии се самозаляха с нападателна демонизация на Русия. Тази офанзива се състои най-вече от неистини, чиято лъжовност е толкоз откровена, че те се саморазпадат в очите на всеки осведомен с историята на спора в Украйна. Понякога, обаче това медийно тресавище ражда страховити създания, които шокират даже тези свикнали с неговите миазми.

Пресен образец е публикацията на проф. Николай Слатински във „ Фрог нюз “ от 26 юни 2023, озаглавена „ Сравняват ги, само че Путин не е постигнал и 1/100 от това на Хитлер. “ Заглавието е и главната теза на Слатински – Путин е безличие спрямо Хитлер. Не е ясно по какъв начин точно професорът е калкулирал този по-малко от 1%. Но шокът от публикацията се състои в това, което той споделя за Хитлер. След като отбелязва, че Хитлер и Путин са еднакво върли тирани, Слатински написа:

„ Хитлер е извънреден общественик, постигнал удивителни чудеса в стопанската система, инфраструктурата, растежа на виталния стандарт, изкореняване на безработицата, създаване на неповторима военна индустрия и супермодерна и потресаващо стимулирана и невиждано надъхана войска. “

И още:

Хитлер „ е смел фюрер на страна, народ, общество и жители. “

„ Храбър фюрер “?! Сериозно? За кой „ народ, общество и жители “ става въпрос? Включват ли тези категории германците, които Хитлер нарочва за свои врагове и преследва и избива всеобщо със свиреп фанатизъм? Или жителите на Германия от еврейски генезис?

Хвалебствените слова на Слатински показват страховито историческо незнание. В международен мащаб, консесусът измежду историците на нацистка Германия е, че Хитлер е основател на най-разрушителния и смъртоносен политически режим в цялата история на западната цивилизация. През епохата на този режим, някои от най-видните мозъци на двадесети век считат, че той може би означава гибелта на тази цивилизация. Терминът „ геноцид “ е основан след Втората международна война, с цел да дефинира невижданите закононарушения на нацизма. Тези варварства са свързани неразривно с „ достиженията “ на Хитлер, изброени от Слатински. А с „ неповторимата “ си и „ невиждано надъхана “ военна машина Хитлер стартира най-гибелната война в историята на човечеството; война, която погубва 50 милиона човешки същества.

Невежеството на Слатинските хвалебствия е всъщност толкоз надълбоко, че те не заслужават внимание от съществени историци. Както наподобява, професорът не осъзнава, че в западния теоретичен свят сходни слова означават професионалната гибел на техния създател. В някои западни страни, агресивно другарски изявления за режима на Хитлер могат да доведат даже до съд и присъда. От тази позиция, публикацията на Слатински съдържа самоубийствен импулс. Дали този мазохизъм е обвързван с образованието му в някогашния Съюз на съветските социалистически републики?

Доц. доктор Милен Жисов 
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР