На снимката: Крум ЗарковСлужебният кабинет одобри днес проектозакона за несъстоятелност

...
На снимката: Крум ЗарковСлужебният кабинет одобри днес проектозакона за несъстоятелност
Коментари Харесай

Добросъвестните длъжници да се освободят от задълженията си, предвижда одобрен от кабинета законопроект

На фотографията: Крум Зарков
Служебният кабинет утвърди през днешния ден проектозакона за неплатежоспособност на физическите лица, прочут като „ закон за персоналния банкрут “, заяви министърът на правораздаването Крум Зарков. С текстовете се дава опция на добросъвестните длъжници да се освободят от отговорностите, които не са по силите им.

Ако законът бъде признат, в границите на производството съдът ще има право да дефинира месечна прехрана, не по-малка от минималната работна заплата, с цел да може длъжникът и фамилията му да удовлетворяват виталните си потребности, изясни Зарков.

„ Този закон идва, с цел да помогне на хората, изпаднали във краткотрайно усложнение да получат втори късмет, да ги извади от серпантина, в която колкото повече старания поставят, толкоз повече затъват в богатството на задълженията си “, изясни той.

Зарков изрази вяра законопроектът да бъде утвърден от Народното събрание до края на годината.

Според министъра на правораздаването няма развита страна, в която да няма законова наредба персоналния банкрут. „ България прекомерно дълго остана без подобен закон. Важното е да се посочи, че единствено добросъвестни длъжници могат да желаят формиране на производството, в случай че желаят да удовлетворят всички свои кредитори и вследствие на това да бъдат освободени от непогасените отговорности. Добросъвестен е оня дебитор, който поема отговорности съгласно своето имуществено положение и приходи и който със своите дейности не поврежда съзнателно или заради немарливост ползите на своите кредитори “, изясни още той.

Зарков добави, че законопроектът е бил квалифициран взаимно сред Министерството на правораздаването и Министерството на нововъведенията и растежа, след което е бил оповестен за публично разискване. Всички мнения са взети поради и дебатите ще продължат в Народното събрание, стана известно от думите на министъра.

„ Този закон е изключително значим, тъй като предлага правна уредба на произвеждане по неплатежоспособност на физическите лица, която да запълни празнотата и да уреди производството в сходство с публичните упования, условията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната ни правна система “, уточни Зарков.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР