На снимката: космонавтът Сергей Прокопиев бе заснет от камерата на

...
На снимката: космонавтът Сергей Прокопиев бе заснет от камерата на
Коментари Харесай

УСПЕХ: Руските космонавти най-сетне монтираха научния шлюз към модула Наука!

На фотографията: космонавтът Сергей Прокопиев бе сниман от камерата на космонавта Дмитрий Петелин по време на вчерашната “космическа разходка ”. Photo credit: NASA TV

Най-сетне – след 13 годишно очакване съветският сегмент на МКС се снабди с теоретичен шлюз! Такъв вид шлюзове от дълго време има на американския и на японския сегмент. Космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин излязоха тази нощ в открития космос и в границите на 7 часа и 11 минути инсталираха шлюза към модула “Наука ”.

Важно е да се направи конкретизиране, че научните шлюзове са разнообразни от шлюзовете за излизане на астронавти и космонавти за открития космос. Първо, те са по-малки и второ, те са оборудвани със специфични установки за осъществяване на научни опити, както и за освобождение на дребни изкуствени спътници от борда на МКС. Досега на станцията подобен шлюз има на американския модул “Транкуилити ”, както и на японския модул “Кибо ”.

Руският шлюз бе доставен в космоса още през май 2010 година с американската совалка “Атлантис ” дружно с дребния модул “Рассвет ”. Там той стоеше прикачен странично, до момента в който Русия успееше да приключи огромния проучвателен модул “Наука ” и да го изстреля. Но полетът на “Наука ” бе отлаган неведнъж след 2007 година и изстрелването му бе осъществено чак през лятото на 2021 година. След доста страдания и отводи на горивната система, “Наука ” едвам бе избавен и прикачен към МКС – дори след прикачването му изправи на нокти интернационалните сътрудници, защото включи моторите си непринудено и прекатурна станцията.

След прикачването на “Наука ” последваха още година и няколко месеца очакване и обмисляне. В края на предходната година “космическите разходки ” по преместването на шлюза тъкмо щяха да стартират, когато съветският галактически транспортен съд “Союз МС-22 ” се повреди в орбита и Роскосмос трябваше да се концентрира върху разрешаването на форсмажорната конюнктура. След като беше изстрелян нов транспортен съд “Союз МС-23 ” в безпилотен режим, работата по съветския сегмент можеше най-сетне да потръгне!

И по този начин, шлюзът е към този момент инсталиран към “Наука ” след 13-годишно очакване! На 12-ти май Прокопиев и Петелин отново ще излязат в открития космос, с цел да инсталират и нов нагревател към “Наука ” и да свържат механичните, хидравличните и електрическите връзки.

За повече информация: NASA Blogs

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР