На снимката: Корнелия Нинова и Румен РадевТретият проучвателен мандат за

...
На снимката: Корнелия Нинова и Румен РадевТретият проучвателен мандат за
Коментари Харесай

„Партиите даваме баницата на Радев“. Политическите реакции след мандата за БСП

На фотографията: Корнелия Нинова и Румен Радев
Третият изследователски мандат за сформиране на държавно управление отиде в Българска социалистическа партия. Президентът Румен Радев за следващ път избра да връчи последната опция за сформиране на постоянен кабинет в границите на един парламент на партията, която го издигна преди първия му мандат като държавен глава – Българска социалистическа партия. На рождения си ден водачът на партията Корнелия Нинова одобри мандата от президента.

ДЕБАТИ.БГ проследихме политическите реакции, откакто Българска социалистическа партия публично взе мандата.
Христо Иванов: Партиите даваме баницата на Радев
„ Президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат – отиване на избори и ръководство на служебни кабинети. Дали ще има парламентарно ръководство е отговорност на партиите в Народното събрание. Румен Радев е в ситуацията на оня с баницата, ние, партиите, му я даваме “, сподели съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

„ Много съм песимистичен, че нещо ще излезе от третия мандат, както и до момента “, уточни той в ефира на БНР.

Формацията ще взе участие в диалози, само че дали ще поддържа, или не, няма да е решаващо, изясни той.

Христо Иванов счита, че страната ни ще отиде на избори напролет – преди локалните избори, като уточни, че е допустимо по-късно да избираме народни представители още един път – дружно с локалната власт.

„ В идващия парламент, който ще бъде преди локалните избори и всички ще управляват дейностите си, съгласно тях, ще има още по-малко прояви на отговорност и жертване на егоистичния партиен интерес. Изглежда доста евентуално и идващият парламент да не роди ръководство и да отидем на нови избори – 2 в 1 с локалните “, сподели той.
„ Продължаваме промяната “ също ще вземат участие в диалози
„ Ще участваме в лидерската среща, препоръчана от Българска социалистическа партия, тъй като за нас е значимо какво се случва в България “, сподели през днешния ден във Варна националният представител от „ Продължаваме промяната “ Даниел Лорер.

По думите му на двете обединения биха могли да реализират единодушие по тематики като икономическото развиване и битката със общественото неравноправие. Лорер обаче означи, че войната в Украйна и Изборният кодекс пораждат съществени разлики.

„ В актуалната обстановка на Българска социалистическа партия ще ѝ е доста мъчно “, добави Лорер, представен от Българска телеграфна агенция, като изрази удивление от избора на президента Румен Радев да връчи третия мандат точно на тази партия.

„ Притеснен съм за реализацията на Плана за възобновяване и резистентност, тъй като най-вероятно до края на този парламент няма да бъдат признати всички нужни закони, изключително тези, свързани с правосъдната промяна “, сподели още Лорер.

На въпрос дали не е смутен, че свадите към криптоплатформата Nexo и „ Джемкорп “ ще отхвърлен гласоподавателите от партията, той уточни, че по-скоро това ще накара хората въобще да не отидат до урните. „ Колкото по-тягостна и напрегната е атмосферата, толкоз интензивността пада “, сподели депутатът.

За все по-вероятните изключителни парламентарни избори той сподели, че ще бъдат като подготовка за локалните през есента. Лорер изрази вяра Политическа партия да реализира единодушие с „ Демократична България “ и други обединения за единни дейности, за съставяне на общ фронт, с цел да бъде прекратена поредицата от предварителни национални избори.
ГЕРБ упрекнаха Политическа партия от няколко места в страната
Представители на ГЕРБ направиха няколко обособени изявления по тематиката с третия мандат през днешния ден и няколко следващи конференции, в които упрекнаха „ Продължаваме промяната “ за неналичието на кабинет, като че ли те, а не ГЕРБ, са първа политическа мощ.

Първи от Варна се изрече Даниел Митов, който сподели, че ГЕРБ-СДС занапред ще разискват по какъв начин да се действа, откакто връчването на третия мандат е към този момент факт. По думите му „ Продължаваме Промяната “ са подходили искрено несериозно, като през цялото време на сегашния парламент „ бутат “ страната към избори

Той отхвърли да даде оценка какви са възможностите да бъде формиран кабинет с третия мандат, само че уточни, че „ служебният кабинет не може да има други цели, с изключение на да провежда изборите “. „ Очевидно в президентството към този момент са решили, че ръководят и то дълготрайно “, сподели той по повод мнения на вицепрезидента Илияна Йотова, която сподели, че мандатът ще бъде даден на партия, която ще продължи целите на служебния кабинет.

След това пред медиите в Търговище приказва и Теменужка Петкова, която също хвърли виновността на „ Продължаваме промяната “, като ги упрекна, че са причина за „ разнобоя в обществото “. По думите ѝ те „ осъзнато опълчват партиите в Народното събрание да не си приказват и манипулират целия развой “.

В Русе ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пък сподели, че обединението ще обмисли опцията да взе участие в лидерска среща, в случай че Българска социалистическа партия провежда такава и в случай че насочи покана.

„ На третия мандат би трябвало да му се даде късмет. Ако не се откри болшинство, което да поддържа държавното управление на госпожа Нинова, прогнозата ми е, че изборите ще бъдат в края на март или при започване на април тази година “, съобщи Атанасова.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР