На снимката: китайски изследователи тренират с прототип на Тайкобот. Photo

...
На снимката: китайски изследователи тренират с прототип на Тайкобот. Photo
Коментари Харесай

Човекоподобен робот ще се присъедини в близко бъдеще към екипажа на китайската космическа станция

На фотографията: китайски откриватели упражняват с първообраз на Тайкобот. Photo: Weibo

Запознайте се с Тайкобот: човекопокобният робот, който скоро може да стартира работа на галактическата станция на Китай. Тайкобот към този момент си има почитатели в обществените мрежи Weibo и Twitter, които са извънредно разчувствани от качествата му.

Космическата стратегия на Китай съумя да приключи градежа на орбиталната станция “Тянгон ” през миналата година и там към този момент непрекъснато живеят хора. Наскоро бяха оповестени фотоси от наземните тренажори на станцията (вж. фотографията при започване на тази публикация), на които се вижда по какъв начин китайските откриватели упражняват с към този момент съединен първообраз на Тайкобот. Роботът е основан под управлението на Чжан Чи, професор от Националния университет по отбранителна технология. Чжан твърди, че Тайкобот е особено планиран за работа в космоса, като роботът е висок 1.7 метра, тежи 25 кг и може да реалокира хранителни запаси от едно до друго място, както и да си служи с принадлежности като чук и бормашина.

Разбира се, Тайкобот няма да е първият човекоподобен робот, летял в космоса. Американският робот “Робонавт 2 ” беше закаран на Международната галактическа станция през 2011 година и работеше там в продължение на три години, преди да се повреди и по-късно върнат назад на Земята за поправки. След това през 2019 година Русия закара на МКС робота Фьодор, въпреки и единствено за няколко дни – едвам бъде тестван от космонавтите. В японския и европейския сегмент на станцията пък са работили дребните роботи, надлежно Инт-бол и Саймън, които също са ненапълно хуманоидни.

Засега не е оповестена датата на изстрелването на Тайкобот – явно той първо ще бъде тестван подробно в наземните тренажори, преди да бъде утвърден да оказва помощ на китайските астронавти.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР