На снимката – ракетата-носител “Союз 2, която днес ще изведе

...
На снимката – ракетата-носител “Союз 2, която днес ще изведе
Коментари Харесай

История с щастлив край и накрая УСПЕХ: Блокът Фрегат спаси спътника EgyptSat-A след повреда на третата степен!

На фотографията – ракетата-носител “Союз 2 ”, която през днешния ден ще изведе сателит “EgyptSat-A ”. Снимка: РКК “Енергия ”

Щастлива развръзка при изстрелването на “EgyptSat-A ” довечера! Руските осведомителни организации РИА Новости и оповестиха, че при днешното изстрелване на ракета “Союз 2 ” с ускорителен блок “Фрегат ” и сателит “EgyptSat-A ” е настъпила щета на третата степен. Поради повредата перигеят на първичната орбита е бил с 60 километра по-нисък от предстоящото.

Но историята наподобява, че ще има благополучен свършек. Ускорителният блок “Фрегат ” е съумял да установи аномалията и да я поправя! Спътникът се е отделил от “Фрегат ”, разгърнал е слънчевите си акумулатори и почнал да предава телеметрична информация.

Тепърва следва да забележим дали ще има последици за по-нататъшните изстрелвания на ракети “Союз ” след днешната особеност. Възможно е зародилите през днешния ден проблеми с третата степен да доведат и до отлагания при пилотираните полети до Международната галактическа станция. Дали това ще се случи – още не се знае. Третите степени на “Союз 2 ” и “Союз-ФГ ” (ракетата, която се употребява за пилотирани мисии) имат някои разлики. Първо би трябвало да се откри кой тъкмо съставен елемент е аварирал и дали той е общ за двете ракети.

При всички положения случилото се през днешния ден свидетелства за продължаващи проблеми и утежняване на качеството в съветския ракетно-космически бранш. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР