На следващи парламентарни избори, ще се приложи смесено гласуване с

...
На следващи парламентарни избори, ще се приложи смесено гласуване с
Коментари Харесай

Окончателно! Върнаха хартиената бюлетина. Заплахи за бунтове и белия автобус

На последващи парламентарни избори, ще се приложи смесено гласоподаване с хартия и машини в секции с над 300 гласоподаватели.

 

" За " гласоподаваха 124 депутати, а " срещу " бяха  95 депутати. 

 

Дебатите по измененията в ИК минават при извънредно високо напрежение в залата и взаимни нападки. 

 

Ако има избори преди локалните - предварителни парламентарни, на тях ще се гласоподава смесено - с хартия или с машини, на локалните, в случай че се одобряват идващите логичен текстове, препоръчани от Движение за права и свободи, ще се гласоподава с хартиени бюлетини, които ще се сканират на машини. Това изясни ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков, представен от Българска телеграфна агенция.

Парламентът одобри предлагането на Мустафа Карадайъ в изборната секция гласоподавателят да гласоподава с хартиена бюлетина. Хамид Хамид изясни, че текстът, в случай че бъде признат в преходни и заключителни разпореждания, ще работи за локалните избори, а не при предварителни парламентарни, и е привързан с въвеждането на машини, с които да се сканират хартиени бюлетини. Той добави, че машините, които оферират, би трябвало да има какво да сканират.

В същото време депутатите утвърдиха и предлагането на Правната комисия гласоподавателят да може да гласоподава по желание - с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласоподаване.

 

Остана правилото да няма машини за гласоподаване в секциите с по-малко от 300 гласоподаватели, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в изборни секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, както и в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели. Този, който е избрал машинното гласоподаване, не може да гласоподава с хартиена бюлетина, записа Народното събрание.

 

Кирил Петков възропта против опит за цензуриране на неговите депутати от страна на председателстващия в този миг Росен Желязков (ГЕРБ).

Ананиев намеси остарели избори и съобщи, че когато и той, и ексдепутатът от левицата Георги Кадиев излезли на избор, двамата имало концепция да желаят касирането му, тъй като имало сделки сред Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия в изборните комисии да се преливат гласове от едната на другата групировка и назад, като думите на законотвореца от Политическа партия през днешния ден пристигнаха като опит да потвърди дефицитите на хартиения избор.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който също води съвещанието, пък за следващ път разгласи настояването на Движението да се вкарат сканиращи устройства, тъй като такава била практиката и в Европейски Съюз, и в Съединени американски щати.

 

А на този декор насочи обвиняване към Политическа партия, че вещаели протести и нов сюжет с " белия рейс " от нощта на митингите през 2013 година против кабинета на Пламен Орешарски, когато уличният протест стигна до обсада на националните избраници. " Вие мен с бял рейс не ме плашете. Готов съм отново да седна в него ", съобщи от трибуната Цонев.

A във връзка всеобщия апел на Политическа партия и Демократична България тази вечер още веднъж хиляди да излязат на проява против хартията, Свиленски се разкрещя: " Заплашват българските народни представители с протести. Уважаеми, мястото ви е тук да решавате проблемите, не на улицата. Стига сте призовавали за протести, тъй като протестите ги видяхме. Тук има болшинство, което да работи. Вие желаете да саботирате работата – 22 процедури по метода на водене и единствено едно изявление по законопроекта - на Никола Минчев. Ако желаете да работите, да го бяхте създали ", избесня соцдепутатът.

Междувременно в калабалъка на процедурните хватки и приемането на параграф от ремонтирания ИК като нов член от него, бе признато от болшинството заличаването на машините за вота от първите постоянни избори в страната - т.е. - локалните през октомври 2023-а година За тях народът ще гласоподава с хартии със сканиращи устройства, каквото предложение от Движение за права и свободи бе признато в зала.

Гласуването на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия провокира остра реакция в пленарната зала от страна на Политическа партия, Демократична България и Възраждане. В пояснение на негативния си избор Асен Василев (съпредседател на Политическа партия - б.р.) съобщи, че не намира повече смисъл да стои в залата дружно с депутатите от групата си и заедно те я напуснаха.

 

Същото, както към този момент обявиха на брифинг, вършат и от Демократична България, като двете обединения приканиха за многохиляден митинг пред Народно събрание против окончателното завръщане на хартията за изборите и " пенсионирането " на машините, за които бяха изхарчени стотици милиони левове.

 

Дискусията по точката бе прекъсната по предложение на Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България ", последва остра реакция от " Продължаваме Промяната " и " Демократична България ", замяна на реплики, процедури по метода на водене.

Депутатите не престават да разискват и гласоподават на второ четене промени в Изборния кодекс. Те удължиха съвещанието си до окончателното приемане на кодекса.

 

След 18-часово съвещание ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия плокарах измененията врИзборния кодекс. Резултатите са, че машинното гласоподаване е на процедура обезсмислено и във всички секции ще може да се гласоподава с хартиена бюлетина.

 

Въпреки че при гласоподаване на машина данните от вота ще се записват на флашка, те не са определящи при отчитането на гласуването. Решаващи ще са разписките, които машините дават. Те обаче към този момент се назовават машинни бюлетини, тъй като разписките ще би трябвало да се сгъват и подпечатват.

 

Във всички секции ще може да се избира дали да се гласоподава с хартия или с машина. Очаква се това да докара до доста висок брой неточности в протоколите и необятни благоприятни условия за операции на вота. Причината е, че секционните изборни комисии ще броят три пъти - хартиените бюлетини, бюлетините от машините и сумата от двата типа гласоподаване.

 

 

 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР