На северозападното крайбрежие на Саудитска Арабия се планира да бъде

...
На северозападното крайбрежие на Саудитска Арабия се планира да бъде
Коментари Харесай

Саудитски план цели страната да стане водещ производител на водород

На северозападното крайбрежие на Саудитска Арабия се възнамерява да бъде повдигнат цех за произвеждане на водород, който ще коства няколко милиарда $ - част от напъните на водещия експортьор на нефт в света да се трансформира и в главен производител на този източник на чиста сила. Ако новото оборудване реализира задачата си да създава 650 тона на ден " зелен " водород, то това ще стане най-големия сходен цех в световен мащаб, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на в " Файненшъл таймс ".

Мащабното строителство в град Неом, на брега на Червено море, към момента не е почнало. Местен представител съобщи пред в. " Файненшъл таймс ", че строителният развой би трябвало да започва през 2026 година. Саудитският проект за завладяване на преобладаваща позиция в производството на водород е част от опитите на кралството да диверсифицира стопанската система си, която е подвластна от газа и петрола, и да сътвори нови работни места.

През 2021 година 60 на 100 от бюджета на Саудитска Арабия са идвали от петрола (149 милиарда долара) и към този момент е ясно, че страната се нуждае от други източници на доходи в свят, който все по-малко ще разчита на изкопаеми горива.

" Залагаме доста на водорода и желаеме да завладеем този пазар. Ще бъдем най-конкурентният производител ", съобщи по време на конференция при започване на месеца принц Абдулазиз бин Салман, министър на енергетиката на кралството.

Други страни обаче също са насочили взор към този пазар, в това число Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), и някои анализатори се съмняват дали заводът на брега на Червено море ще даде мечтаните резултати. За разлика от петрола по този начин нареченият зелен водород - минимум нездравословната за атмосферата алтернатива, която включва потреблението на вода и възобновима сила - може да се създава на всички места.

Ако пазарът " излети ", каквито са прогнозите (с предстоящ размер от 600 милиарда $ до 2050 година), то конкуренцията ще е жестока.

Ясно е, че Саудитска Арабия желае да има господстваща позиция, изяснява Александър Араман, анализатор в консултантската компания " Ууд Маккензи " (Wood Mackenzie). От десетилетия водородът се счита за опция на изкопаемите горива и съгласно последните изследвания на Международната организация за възобновима сила той може да задоволи до 12 на 100 от международните енергийни потребности към 2050 година.

Този запас може да се употребява за зареждане на коли, за промишлено произвеждане и даже за отопление и осветяване на домовете. Водородът несъмнено е пътят, по който желаят да поемат петролните компании, с цел да реализиран декарбонизация. Идеята на Саудитска Арабия да се насочи към " зеления " водород се основава на съвършена логичност, отбелязва Кристин Дион от Вашингтонския институт за арабските страни в Залива.

" Зеленият " водород, който се създава чрез електролиза на водата посредством сила, получена от възобновими източници, е най-щадящото околната среда гориво.

По северозападните крайбрежия на Саудитска Арабия има изобилни слънчева светлина и вятър, които да зареждат слънчевите панели и вятърните турбини през цялата година.

" Синият " водород пък се получава посредством разединение на молекулите на метана в природния газ и хващане на въглерода.

" Саудитска Арабия залага както на зеления, по този начин и на синия водород ", изяснява Араман.

Зад " зелените " начинания на Саудитска Арабия стои Държавният капиталов фонд - върховен фонд на стойност 500 милиарда $, чийто ръководител е престолонаследникът принц Мохаменд бин Салман. Освен завода в Неом, фондът подписа през януари и меморандум с две южнокорейски компании - " Самсунг " (Samsung) и " Поско " (Posco) за изследване на план за произвеждане на водород, очакван за експорт. Очаква се в Неом да има и цех за произвеждане на коли с водородно зареждане. Шефът на плана в Неом Роланд Кепнер акцентира, че саудтитската самодейност идва в точния миг - когато целият свят търси нови способи да се отдалечи от изкопаемите горива.

" Не можем да декрабонизираме всеки бранш на стопанската система, прибягвайки единствено към електричество ", изяснява той.

Съмненията обаче остават. Водородът е сложен за произвеждане, предпазване и превоз и разноските са прекомерно високи. " Ще бъдат ли подготвени потребителите да заплащат повече? ", се пита Робин Милс, изпълнителен шеф на консултантската компания " Камар енерджи " (Qamar Energy).

Саудитска Арабия може да разчита " на отлични слънчеви и вятърни запаси, на задоволително терени и на бързи връзки с Европа за експорт. Така че основите са положителни. Винаги съм считал, че Саудитска Арабия има опциите да го направи, само че в този момент е пристигнал моментът и да го покаже ", добавя Милс.

" Когато става дума за газ и нефт, ние сме производителят, който предлага най-ниски цени, същото се отнася и за електричеството от възобновими източници ", акцентира министърът на енергетиката на кралството.

Други страни обаче също залагат на водорода. Русия желае да управлява 20 на 100 от пазара до 2030 година, а ОАЕ оповестиха строителството на цех за произвеждане на водород и желанието на завземат 25 на 100 от пазара до 2030 година. Оман, Мароко и Египет оповестиха, че строят нови фабрики. ОАЕ граничат със Саудитска Арабия и са значим политически съдружник на Рияд, само че в този момент икономическата конкуренция сред двете страни се разгръща от петрола и до производството и износа на водород.

През септември 2020 година Саудитска Арабия стана първата страна, която изнася за Япония амоняк - елементарно портативен детайл за предпазване на водород. Година по-късно Националната петролна компания на Абу Даби (Adnoc) също разгласи първата си доставка на амоняк.

" Забелязахме, че Саудитска Арабия се пробва да се наложи като водач ", акцентира Араман. " Всеки път, когато Рияд прави нещо сходно Националната петролна компания на Абу Даби неотложно следва образеца и усилва вложенията ", добави той.

Пазарът на водород занапред ще се трансформира в сцена на още по-ожесточена и безмилостна конкуренция, сходно на петролния в предишното и тези, които желаят да вземат превъзходство, ще би трябвало доста добре да изиграят козовете си, следвайки само личните си ползи по пътя към един въглеродно безпристрастен свят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР