На семейство с едно малолетно дете е нужен нетен месечен

...
На семейство с едно малолетно дете е нужен нетен месечен
Коментари Харесай

2189 лева на месец са необходими на семейство с едно дете за издръжка, според КНСБ |

На семейство с едно малолетно дете е необходим чист месечен приход от 2189 лв. за покриване на разноските за храна, жилище, опазване на здравето и обучение. Това съобщи пред БТА председателят на КНСБ Пламен Димитров, който показа данни от Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

По думите му чистият месечен приход на един работещ и живеещ самичък човек би трябвало да е 1216 лв.. Исканията ни за нарастване на заплатите не са самоцелни, добави той.

Повече от две трети от наетите лица получават заплата, която е под нужната за прехрана, съобщи зам.-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ Вили Иванова. Настояването ни е за годишен растеж на минималната работна заплата със 17-18 на 100 в границите на четири-пет години и тогава ще може да се ограничи броят на работещите небогати, добави тя. 

Иванова изброи редица артикули и нехранителни артикули, чиито цени са нарастнали през последното тримесечие у нас. По думите й нарастването на цените на хляба и зърнените храни е със 7,5 на 100, на млякото и млечните артикули – с 6,9 на 100, на животинските и растителните масла – с 21,8 на 100, на слънчогледовото олио - с 30 на 100, на яйцата – с 6,7 на 100, а на месото и месните артикули – със 7,1 на 100.

Според нея това е и повода за нарастване на прихода за прехрана през март тази година. Друга причина са нарушаванията в доставките и логистиката, довели до дефицит на артикули, нарасналата цена на петрола на интернационалните тържища, нарасналите цени на медта, на алуминия, на памука, на кафето, на маслодайните култури, на торове и други Отчита се и растеж на цените на производител в индустрията на вътрешния пазар с 45,2 на 100 през март на годишна база, добави Иванова. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР