На сайта на президента на Украйна Володмир Зеленски беше регистирирана

...
На сайта на президента на Украйна Володмир Зеленски беше регистирирана
Коментари Харесай

В Украйна тръгна петиция за преименуване на Русия в Московия

На уеб страницата на президента на Украйна Володмир Зеленски беше регистирирана в Московия.

В нея се показва се, че историческато име на Русия е „ Московия “, а името „ Рус “ е принадлежало на Киевска Рус – днешна Украйна.

Наименованието „ Московия “ се употребява на историческите карти до 1721 година, когато зар Петър I прогласява Московското царство за „ Руска империя “.

Така Москва си присвоява освен историческото завещание на Киевска Рус, само че и се пробва да узакони аспирациите си към земите на украинците.

С препоръчаната смяна на името се цеил възобновяване на исторечиската правдивост.

" Русия " съществува единствено от 301 години. Промяната на името даде съображение за по-нататъшно посягане върху историята на (Киевска) Рус. За чужденците имената " Рус " (както е маркирана Киевска Рус на картите) и " Русия " (както е маркирана Московия от Петър I  до наши дни – б.р.) наподобяват съвсем идентични, като че ли това е името на една страна, която е претърпяла известни промени във времето и във времето и в преводите на разнообразни езици. Това води до комплициране на интернационално равнище. Пишат се художествени книги, снимат се филми, където Русия се показва като Рус, което е неприемливо. “ – акцентират създателите на петицията.  

„ 301 години украинците страдат от лъжите на съветската версия на нашето историческо минало. Наричайки страната им  Русия, ние легитимираме нейните неистини и удостоверяваме, че сме съгласни с нейната версия на историята.
С отделянето си от Киев съветската културна традиция губи своите корени. Затова Русия толкоз държи на Украйна и Киев. “ – аргументират се те.  

„ Хилядолетна Рус е страната на предците на украинския народ, а не на съветския народ. Тя е обвързвана с историята на Русия единствено с директивите на Петър I, Екатерина II, Сталин и историци, които са служили в интерес на Кремъл. Русия си присвои нелегално името на страната. Тази историческа неточност би трябвало да бъде поправена на публично равнище. Русия изопачава историята, като манипулира името си. Рус и Русия си наподобяват по звучене. И това дава съображение за сходни изкривявания, както и за изказвания, че " Украйна в никакъв случай не е съществувала " и други сходни. “ – се споделя още в петицията.

Авотрите допълват, че името " Украйна " (Ukraina) се появява още през 1680 година, т.е. 41 години преди да се появи името „ Русия “. То е употребявано от френския боен инженер и картограф Гийом Левасьор дьо Боплан  на обща карта от 1648 година На същата тази карта местоположението на Московия е маркирано в горния десен ъгъл - Moscovia Pars (Земя на Московия). И това не е единственият исторически документ, има и други карти, публикации от списания и вестници, бележки на историци и пътешественици от това време. Но Кремъл отхвърля тези исторически документи и целеустремено повтаря преференциалното за него изказване, че Украйна не е съществувала преди 20 век.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР