На съвместно заседание съветниците от ПК “Финанси и бюджет“ и

...
На съвместно заседание съветниците от ПК “Финанси и бюджет“ и
Коментари Харесай

Гласуваха промени в преференциалните цени в обществения транспорт

На взаимно съвещание съветниците от ПК “Финанси и бюджет “ и ПК “Транспорт “ единомислещо гласоподаваха промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване на преференциални цени в публичния превоз, с които се дава зелена светлина за новите цени. Те ще влязат в действие след утвърждение от Общинския съвет. Месечната абонаментна карта за една линия към този момент ще коства 35 лева Сериозно облекчение ще усетят пасажерите, които употребяват карта за всички линии. Те ще заплащат по 50 лева на месец вместо досегашните 130 лева

Още по-изгодно ще е пътуването с тримесечни карти. С измененията в наредбата те ще са на цени от 90 лева за една линия и 135 лева – за всички линии.

Картите за две линии отиват в историята. Това важи за всички – както за пътуващите по постоянна цена, по този начин и за учащите и пенсионерите.

Учениците и студентите от варненските образователни заведения ще заплащат по 15 лева месечно за абонаментна карта за всички линии в чертите на града. Сега тяхната месечна карта за една линия коства 21 лева

Нови карти ще има и за възрастните хора, получаващи пенсия по изискванията на Глава шеста от Кодекса за обществено обезпечаване. Те към този момент ще могат да пътуват в цялата градска мрежа против 8 лева на месец. Досега пенсионерите имаха право на преференциално пътешестване най-вече по две линии.

Цената на картите за хора с увреждания също ще бъде понижена. Пълнолетни варненци, на които здравната експертиза е открила тип и степен на увреждане от 50% до 70%, ще заплащат по 25 лева месечно. Ако процентът на неработоспособност е от 71 до 90%, картата ще коства 15 лева, а 91% до 100% - 8 лева За децата и младежите до 18 година, които са със степен на увреждане от 50% до 100%, картите за градски превоз остават безвъзмездни.

Промените се вършат в осъществяване на правосъдно решение, с което се анулират част от наредбите на наредбата, регламентиращи правото на пътешестване с абонаментна карта на преференциални цени за пълнолетни лица с увреждания. Наред с това от началото на 2019 година е в действие нов закон за хората с увреждания, който има за цел да предизвиква, пази и подсигурява пълноценното и равноправно практикуване на правата и свободите на хората с увреждания, да основава условия за общественото им приобщаване, както и да дава поддръжка за тях и техните фамилии.

Общинският съвет като орган на локалното самоуправление е длъжен да съобрази активността си в тази област с държавната политика, като сътвори преференциални условия за пътешестване и дефинира категориите пасажери, имащи такова право, се споделя още в претекстовете за предлагането.

Съветниците от двете комисии утвърдиха и план за съглашение сред синдикатите и общинския транспортьор „ Градски превоз “ ЕАД за увеличение на фонд работна заплата. В него се планува повишаване на фонда с 30% до 2020 година, като до 1-ви март всяка година нарастването ще е с 10%. Това ще способства за увеличение приходите на работещите в сдружението, обективно и навреме погашение на възнагражденията, както и основаването на по-добра работна среда, която да подсигурява качеството на публичния превоз във Варна. Страни по съглашението са Община Варна, Сдружение „ Конфедерация на самостоятелните синдикати на България “, Сдружение „ Съюз на транспортните синдикати на България “ и „ Градски превоз “ЕАД.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР