На редовното си заседание Министерският съвет прие две постановления -

...
На редовното си заседание Министерският съвет прие две постановления -
Коментари Харесай

Приеха реда и условията за отпускане на държавна помощ за сектор туризъм

На постоянното си съвещание Министерският съвет одобри две постановления - Постановление за изменение на Постановление № 405 на Министерския съвет от 2021г. за установяване на изискванията, критериите, реда и размера на средствата по скица за даване на безплатни средства за подкрепяне на туристическия бранш за компенсиране на загуби, зародили директно и/или индиректно от рестриктивните мерки в активността на предприятията заради въведените противоепидемични ограничения (обн. Дъждовни води. бр.100 от 2021 г.) и Постановление за изменение на Постановление №427 на Министерския съвет от 2021 година за установяване на изискванията, критериите, реда и размера на средствата по скица за даване на безплатни средства на туроператорите за възобновяване на средства от клиенти по неосъществени пътувания в резултат на COVID-19, обнародван Дъждовни води бр. 104 от.2021 година

Двете постановления, които са променени, регламентират държавна помощ за бранш туризъм и за туроператори, които дължат суми за връщане на клиенти за неосъществени пътувания заради COVID-19 пандемията за интервала 01.03.2020 година до 31.12.2020 година За схемите са изпратени уведомления до Европейската комисия и се чака решение за одобряването им.

Приетите нормативни актове отразяват настъпилите промени от последното шесто изменение от 18 ноември 2021 година на Временната рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на COVID-19, призната на 19 март 2020 година, за в допълнение удължение на периода на деяние на ограниченията до 30 юни 2022 година и за увеличение на размера на допустимата обща помощ.

По схемата за подкрепяне на бранш туризъм ще могат да аплайват и екскурзоводи и планински водачи, които са организирали активността си като предприятия и развиват активност в код 79.90 и 93.19, според КИД-2008.

С изменението на подзаконовите актове се цели синхронизиране с европейското законодателство в региона на държавните помощи, като по този метод се приспособяват таванът на ограниченията (от 1800 000 евро на 2 300 000 евро) и срокът за осъществяването им за справяне на предприятията от туристическия бранш с продължителните стопански последствия от актуалната рецесия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР