На проведено заседание на 16 юни 2023 прокурорската колегия на

...
На проведено заседание на 16 юни 2023 прокурорската колегия на
Коментари Харесай

АКФ: ВСС нямат правомощията да назначава временно изпълняващ длъжността главен прокурор

На извършено съвещание на 16 юни 2023 прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет /ВСС/ след гласоподаване с 8 гласа „ за “ и 1 „ срещу “ одобри решение за избор на Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор . Членовете на прокурорската гилдия, в цялостно единодушие и без никакъв спор предложиха преди всичко кандидатурата на зам.-главния прокурор и я поддържаха, оповестиха от Антикорупционен фонд /АКФ/. От Фонда показват:

„ Прокурорската гилдия, базирайки се на реда за избор на административен началник на прокуратура, избра Борислав Сарафов за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор, което е в несъгласие на Конституцията и Закона за правосъдната власт. Правомощията на краткотрайно изпълняващия длъжността основен прокурор надалеч надвишават компетенциите на един административен началник. Временно изпълняващият длъжността „ основен прокурор “ е точно основен прокурор, а не различен тип административен началник в правосъдната власт. Конституцията и Законът за правосъдната власт категорично плануват напълно друг ред за избора на основен прокурор. Поради това и същностно и като ред за избор двете длъжности не могат да бъдат приравнени. Липсва правна и официална логичност редът за избор на административни ръководители да се ползва „ по прилика “ в процедура за избор на основен прокурор, въпреки и краткотрайно изпълняващ длъжността. Не съществува и законово ограничаване, изискващо краткотрайно изпълняващият длъжността да се избира само измежду заместниците на основния прокурор, чиито мандат е преустановен предварително.

Доколкото не е очакван специфичен ред за деяние при положение на предварително преустановяване на постоянен мандат служба от ранга на основния прокурор, следва прецизно да се ползва съответния ред за постоянен избор за извършване на служба със същите пълномощия, а точно „ основен прокурор “. Съгласно Конституцията и Закона за правосъдната власт основен прокурор се назначава единствено и само с декрет от президента по предложение на пленума на Висш съдебен съвет.

Действията на прокурорите от 16.06.2023 година, ведно с многократните им изказвания за използване по прилика на реда за избор на административни ръководители и за избор, само всред заместниците, въз основа на избрани от тях критерии, навеждат на извод, че се цели отбягване на необятен спор на кандидатурата от всички членове на Висш съдебен съвет, за да бъде определено авансово несъмнено лице за нов основен прокурор. Изборът на Сарафов се случва ден след сключване на указа за освобождението на Иван Гешев, даже още преди същият да бъде обнародван.

Впечатлението за предизвестеност на избора се укрепва и поради събитието, че през последните няколко седмици точно Сарафов е магистратът, който беше най-активно замесен в спора с към този момент някогашния основен прокурор.

Същевременно Сарафов е и магистратът, за който са налице голям брой данни за действия, уронващи престижа на правосъдната власт, в това число хипотетично присъединяване в мрежата за оказване на непозволено въздействие в правосъдната система „ Осемте джуджета “. Изложените условия пораждат дълбоки подозрения по отношение на притежаваните от Сарафов нравствени и професионални качества, изисквани от закона за заемане на тази служба. “

От АКФ приканват за неотложно освобождение на Борислав Сарафов от и.д. основен прокурор и осъществяване на закономерен избор по отношение на лицето, което да реализира компетенциите на основния прокурор на Република България.

Присъединяваме се и към оповестеното по-рано мнение на УС на Съюза на съдиите в България до Висшия правосъден съвет по отношение на назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор, в което се споделя:

„ Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет си разреши да размени едно от основните настоящи лица в битката на групировки и властови центрове отвън правосъдната власт с друго, не по-малко дискредитирано. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР