На проведено заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
На проведено заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цени на ВиК Бургас и ВиК Враца за новия регулаторен период 2022-2026 г.

На извършено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решения, с които утвърди новите бизнес проекти и утвърди цени на ВиК услуги на " Водоснабдяване и канализация " ЕАД, Бургас (ВиК Бургас), както и на " Водоснабдяване и канализация " ООД, Враца (ВиК Враца) за новия регулаторен интервал 2022-2026 година. Утвърдените цени на двете ВиК сдружения влизат в действие от 1 август, оповестиха от КЕВР.

С признатото от регулатора решение комплексната цена на услугите на " Водоснабдяване и канализация " - Бургас (снабдяване с вода, отклоняване и пречистване) за 2022 година е в размер на 4,386 лева./м3 с Данък добавена стойност. Утвърдената цена е под равнището на обществена търпимост за област Бургас, което е 5,64 лв. за пространствен метър.

Причината за покачването на цената на услугите с 1,625 лв. за куб. м. е нуждата сдружението да усили своите доходи, с цел да може да извърши плануваните огромни вложения през идващите 4 години и да реализира по-високо качество на ВиК услугите и по-висока степен на задоволеност на потребителите. Инвестиционната стратегия за интервала е в общ размер 135,8 млн. лева, от които 112,9 млн. лева са ориентирани в обществени ВиК системи и уреди.

Друга съществена причина за растежа на цената на услугите са доста увеличените през 2021-2022 година разноски за материали и външни услуги и най-много фрапантно увеличените цени за доставка на електрическа енергия от свободен пазар по отношение на базовата 2020 година През новия регулаторен интервал 2022-2026 година по Оперативна програма " Околна среда 2014-2020 " ще бъдат вложени 27,3 млн. лева за осъществяване на план за " Интегриран воден план за област Бургас ".

За да се реализира заложената цел за понижаване на загубите на вода с 3,3 % и да се обезпечи надеждно и стабилно водоснабдяване, ВиК операторът възнамерява до 2026 година да подмени 149 км довеждащи водопроводи и разпределителна мрежа, допълват от КЕВР.

С друго решение Комисията утвърди нов бизнес проект на " Водоснабдяване и канализация " ООД - Враца за интервала 2022-2026 година и утвърди цени на ВиК услугите. След осъществена от регулатора промяна комплексната цена на сдружението за 2022 година (снабдяване с вода, отклоняване и пречистване) е в размер на 3,740 лева за куб. метър с Данък добавена стойност. Утвърдената цена е под равнището на обществена търпимост за област Враца, което е 5,50 лв. за куб. метър.

От КЕВР изясняват, че една от главните аргументи за нарастването на цените на ВиК услугите с 0,482 лв. за куб. м са повишените през последната година разноски на сдружението за материали и външни услуги, като в тях водещо място имат фрапантно увеличените разноски за доставка на електрическа енергия от свободен пазар. От друга страна, с покачването на цената на ВиК услугите сдружението ще си обезпечи доходи, с които да финансира програмата за вложения за доставяне на потребителите с качествена питейна вода и понижаване на равнището на загуби. Инвестиционната стратегия за интервала е в общ размер 12,5 млн. лева, от които 8,7 млн. лева ще бъдат вложени в обществени ВиК системи и уреди, по Оперативна програма " Околна среда " сдружението ще вложи финансови средства за осъществяване на план за създаване на нова ВиК инфраструктура.

С цел до 2026 година да бъдат понижени загубите на вода и да се обезпечи надеждно и стабилно водоснабдяване, ВиК операторът ще подмени 227 км водопроводи и разпределителна мрежа и ще обследва 255 км улични водопроводи за скрити течове. За да понижи високите си разноски за електрическа енергия и да утвърди енергийната си успеваемост, " Водоснабдяване и канализация " ООД, Враца е построило личен фотолтаичен парк с мощ 240 кВт, което ще усъвършенства експлоатационните разноски. 

Преди да вземе дефинитивни решения за новите цени на услугите на " Водоснабдяване и канализация " ЕАД, Бургас и на " Водоснабдяване и канализация " ООД, Враца, на 12 юли 2022 година КЕВР организира открити съвещания и публични разисквания с присъединяване на заинтригувани страни - Омбудсмана, национално показани синдикати, цивилен сдружения. 

В осъществяване на одобрения график за приемане на бизнес проекти и цени на ВиК сдруженията за новия регулаторен интервал 2022-2026 година, през днешния ден (29 юли) КЕВР стартира и административните производства по заявките на ВиК операторите във Видин, Ямбол, Радомир и Брезник. По тях следва да бъдат извършени открити съвещания и публични разисквания с присъединяване на заинтригувани страни, се показва още в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР