На президентските избори на 14 ноември искат да участват 12

...
На президентските избори на 14 ноември искат да участват 12
Коментари Харесай

Политическото напрежение: 12 кандидати дадоха заявка за президентските избори

На президентските избори на 14 ноември желаят да вземат участие 12 кандидатпрезидентски двойки, издигнати от инициативни комитети. Срокът за заявки за присъединяване в изборите от инициативни комитети изтече през днешния ден в 17 часа. До 12 октомври инициативните комитети би трябвало да внесат по 2500 подписа, с цел да бъдат кандидатпрезидентските двойки дефинитивно регистрирани. Кои са инициативните комитети и претендентите им и какви са техните присъединяване за акцията проследете в хронологията.

15:48Кадиев регистрира крачка обратно на обединяването вляво  Политическото напрежение: 12 претенденти дадоха поръчка за президентските избори (хронология)
© Юлия Лазарова

" Надявам се лявото обединяване да не е свършило. Има крачка обратно, само че се надявам да я преодолеем и да продължим ". Това съобщи пред БНР водачът на гражданско придвижване " Нормална страна " Георги Кадиев, някогашен народен представител от " Българска социалистическа партия за България ".

Вчера (3 октомври) Българска социалистическа партия разгласи водачите на листи и за разлика от предходните избори Кадиев не е водач в Стара Загора. Той разяснява, че няма проблем с това да не е лидер на листа, само че държи да има същински партньорски отношение в обединението, а не " да има един мощен и доста дребни, на които се гледа като на заряд ".

" Нямам отговор за какво моето име го няма в Стара Загора. Това си е решение на Българска социалистическа партия. Приемам го като оценка за акцията, която направих там - не е била оценена. Оттук нататък ми остава във всички бъдещи акции, в случай че вземам участие, да се показва по-добре ", сподели Кадиев и посочи, че партньорството на " Нормална страна " с Българска социалистическа партия е било единствено за предишните избори, а сега още водят договаряния за идните. Друг от сътрудниците на социалистите за вота на 11 юли - Минчо Христов, водач на " Непартийните претенденти " към този момент причисли групировката към " Изправи се.БГ! Ние идваме! ".

" Ако не реализираме съглашение с Българска социалистическа партия, нямам никакво желание да вървя в други листи, най-малко към този момент ", акцентира той и посочи, че има оферти.

" Ние си оставаме лява платформа, аз си оставам ляв човек. Няма никаква логичност да вървим в някакви десни партии, обединения и сдружения. Или ще сме дружно в лявото обединяване, или ще пропуснем тези избори ". По думите му лявото има доста компликации пред себе си и е значимо левите обединения " да не се цепят и да не се потвърждават един на различен, а да се държат като сътрудници в лявата коалиция ".

Кадиев разяснява и конкуренцията за президентския пост, като предвижда балотаж. " Никак няма да бъде елементарно на президента Румен Радев да завоюва тези избори. Който мисли, че са му в забрадка вързани и извоювани, в действителност не е по този начин. Той остава огромният любимец, само че и той, и ние, които го поддържаме, би трябвало да работим за това, няма по какъв начин да се случи от единствено себе си ".15:40Лозан Панов излиза в неплатен отпуск до 23 ноември  Политическото напрежение: 12 претенденти дадоха поръчка за президентските избори (хронология)
© Юлия Лазарова

Председателят на Върховния касационен съд (Лозан Панов) ще бъде в неплатен отпуск от 5 октомври до 22 ноември 2021 година поради присъединяване му в предизборната акция за президент, оповестиха от Върховния касационен съд. През този интервал функционалностите на ръководител на съда ще бъдат изпълнявани от заместника му и началник на Търговската гилдия на Върховен касационен съд Дария Проданова.

По-рано през днешния ден стана известно, че за интервала 4 октомври - 21 ноември в отпуск излиза и различен от новообявените претенденти за президент - ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков.

Президентските избори са на 14 ноември с възможен балотаж на 21 ноември.15:10Отпускът на Лозан Панов е " обикновен парламентарен въпрос "  проф. Пламен Киров
© Юлия Лазарова

проф. Пламен Киров

" Лозан Панов умерено може да излезе в отпуск за времето на предизборната акция. Нещата са доста по-прости, в сравнение с пръв взор наподобяват. Такъв проблем имаше със арбитър Нели Куцкова, претендент за вицепрезидент през 2001 година, която беше арбитър във Върховния касационен съд (ВКС). По време на акцията тя излезе в отпуск ". Това съобщи пред БНР някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров, учител по конституционно право като коментар по проблема дали ръководителят на Върховен касационен съд арбитър Лозан Панов би трябвало да подаде оставка от поста, защото е претендент за президент.

Според него това е обикновен въпрос от конституционно-правна позиция и " няма драма ". " Точно тъй като той се кандидатира като самостоятелен претендент, повдигнат от Инициативен комитет, а не излъчен от партия, по този начин не се нарушава Законът за правосъдната власт и не се нарушава Конституцията ", изясни Киров.
Проф. Киров разяснява догадка, при която арбитър Панов подаде оставка. " При подаване на оставка би трябвало да има решение на Висшия правосъден съвет, който да предложи на президента да го освободи, а това е Румен Радев, който се явява конкурент на Лозан Панов в предизборната акция. Подаването на оставка е персонална преценка, само че в случай че се стигне до сходно решение на ръководителя на Върховен касационен съд, допускам, че настоящият президент няма за секунда да забави своето деяние, тъй че Панов да бъде освободен. Другото би означавало политическо шиканиране на неговата кандидатура. Струва ми се, че никой няма да го направи това нещо ". Той посочи, че в случай че стартира такава процедура, би траяла най-малко седмица.14:13Мария Касимова-Моасе: Щеше да е непочтено и плахо да не се захвана  Политическото напрежение: 12 претенденти дадоха поръчка за президентските избори (хронология)
© Виолета Апостолова

" В миг, когато някой ти предлага да се бориш за концепциите, които изповядваш, от доста по-висока естрада и с доста повече принадлежности, би било изменничество да не се захвана с това, би било непочтено и би било плахо ", съобщи пред БНР Мария Касимова-Моасе, претендент за вицепрезидент в двойка с Лозан Панов. Журналистката и публицист добави, че би могла да бъде потребна в обществената политика, в културата, в тематики като насилието, свободата на словото, свободата на изложение и свободата на личността, екологията.

" За всички нас е ясно, че президентската институция, изключително вицепрезидентът, има извънредно представителни функционалности. Важно е, че от такава висока естрада можеш да стигнеш до точните хора, които да ти извърнат внимание, да кажеш посланията си от доста, доста високо място, тъй че те да бъдат чути. И да ангажираш с персоналния си образец и други хора, които са експерти в обособените области. Смятам, че вицепрезидентът би трябвало да събира такива хора и да се вслушва в тяхното мнение. Екипен състезател съм ", сподели Касимова-Моасе.

Мария Касимова-Моасе счита, че въпрос на гражданска съвест е човек да бъде публично деен. " Аз съм се опитвала да я практикувам, само че видях, че всички тези старания водят до някакъв резултат, само че той доста постоянно е най-малък. " Чудото " трае няколко дни и резултатът по-късно замира в пространството, а от това не следват някакви промени ", сподели тя. В живота си не е била обвързвана партийно.

Мария Касимова-Моасе дефинира двойката им със арбитър Лозан Панов като носители на " ренесансов дух ". Днес те са се видяли персонално, като преди този момент са следили дейностите и позициите си.

" Смятам, че е доста значимо по какъв начин се приказва. Хората би трябвало да усетят, че има почитание посред ни, към институциите и към нещата, които желаеме да създадем. Напоследък толкоз грозно се говореше. Не имам вяра в грозните думи и грозните послания. Доволна съм, че с господин Панов мислим по един и същи метод ", сподели тя в коментар за акцията, която считат да водят преди изборите на 14 ноември. Тя сподели, че конкуренцията ще е със самата нея, а не с съперниците, които дефинира като положителни в своите занимания.13:08Радомир Чолаков: Правителството не е мощно, няма да окаже резултат върху акцията за президент  Радомир Чолаков, Николай Овчаров и Амелия Личева от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Анастас Герджиков
© Георги Кожухаров

Радомир Чолаков, Николай Овчаров и Амелия Личева от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Анастас Герджиков

" Кампанията, която нашите претенденти ще водят ще бъде градивна, делова и те няма да насочат забележки към останалите претенденти ", даде обещание след регистрацията на кандидат-президентстката двойка Анастас Герджиков – Невяна Митева в ЦИК ръководителят на инициативния комитет за издигането им Радомир Чолаков.

Според него настоящият президент Румен Радев има зад себе си държавно управление, което не е мощно и не е работещо и не чака то да окаже резултат върху акцията.

" Президентът на България би трябвало да получи поддръжка от всички българи, това не е партиен, а държавен избор, цялата страна би трябвало да взе участие в него ", сподели Чолаков, добавяйки, че към този миг никоя партия не се е обърнала към инициативния комитет. От Движение за права и свободи към този момент обявиха, че ще поддържат Герджиков на възможен балотаж.

Разноските за акцията на Герджиков и Митева се поема инициативния комитет, а зала 6 на НДК, в която беше учредяването му през вчерашния ден (3 октомври), е платена от Чолаков.12:25ЦИК се притеснява за доставките на машини в чужбина при втори тур на изборите за президентЦентралната изборна комисия (ЦИК) и Министерството на външните работи чакат компликации при пренастройването и доставката на машините в чужбина за упования втори тур на президентските избори. Причината е, че срокът сред двете дати (14 ноември и 21 ноември) е доста къс за комплицираната логистика. Това се схваща от изявление на представителя и член на ЦИК Росица Матева за изданието " 24 часа ". Според нея при гласоподаване за президент на втори тур препрограмираните машини за чужбина би трябвало да са подготвени да тръгнат към страните отвън България най-късно на 17 ноември (сряда).

При гласуването за президент и парламент на 14 ноември ЦИК обмисля да понижи времето за гласоподаване на машина от пет на три минути. Така в случай че до три минути гласоподавателите не допират по никакъв метод екрана, на устройството ще се появи известие, че гласуването ще бъде прекратено, а представител на секционната изборна комисия може да предложи помощта си.

Още по тематиката четете.12:09Ректори и академични преподаватели, кметове на ГЕРБ, музиканти, артисти и писатели са измежду членовете на инициативния комитет, който издига проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за претенденти за президент и вицепрезидент. В него съгласно авансово публикувания лист вземат участие 67 души.

Председател на инициативния комитет, който ще бъде регистриран в Централната изборна комисия през днешния ден, е някогашният народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков, а зам.-председател - проф. Николай Овчаров. В комитета влизат някогашният учебен министър на ГЕРБ Красимир Вълчев, тогавашният му заместител Петър Николов, както и трима кметове от ГЕРБ - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Даниел Панов. Доскоро Фандъкова и Николов бяха зам.-председатели на ГЕРБ - партията, която застава зад кандидатурата.

Повече -.11:56 " Ние идваме " взема решение до края на седмицата кого да поддържа за президент  Политическото напрежение: 12 претенденти дадоха поръчка за президентските избори (хронология)
© Велко Ангелов

До края на седмицата гражданско придвижване " Ние идваме! ", част от коалиция с " Изправи се.БГ " на Мая Манолова, ще вземе решение кого ще поддържа за президентските избори, заяви Арман Бабикян пред " Нова нюз ". Манолова към този момент изрази поддръжката си за втори мандат на Румен Радев.

" Ще питаме всички наши членове какво мнение имат и тогава ще вземем дефинитивно решение ", разясни той.

В събота (2 октомври) Николай Хаджигенов от придвижването участва на представянето на кандидатурата на Лозан Панов пред Президентството, като сподели, че го поддържа като жител, тъй като Панов е една от дребното " бели лястовици " в правораздаването. " Румен Радев поддържа нас, когато бяхме на площада. Ето за какво има логичност да го подкрепим за втори мандат. Освен това той направи много смислени неща през последните година и половина - две от мандата си ", сподели още Бабикян и добави, че Лозан Панов пък е непосредствено обвързван с тематиката за промяната в правораздаването.
Относно професор Анастас Герджиков Бабикян счита, че в личен проект е логичен претендент, само че поддръжката, която е зад него, му вреди. " Като персонални качества е мощен претендент против Румен Радев, само че той съставлява консорциум сред ГЕРБ и Движение за права и свободи ", счита политикът. Той е уверен, че борбата не е предизвестена нито лесна.

Подробности -.11:41Анастас Герджиков е в неплатен отпуск от през днешния ден, трима ще го заместват  Политическото напрежение: 12 претенденти дадоха поръчка за президентските избори (хронология)
© Юлия Лазарова

На 30 септември 2021 година ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков е подал заявление за отпуск от 4 октомври до 21 ноември 2021 година, оповестиха от университета пред " Дневник ". През този интервал ще бъде заместван от тримата заместник-ректори, които и до този миг имат пълномощие да го съставляват – доцент Георги Вълчев, проф. Елиза Стефанова и проф. Васил Маринов. Президентските избори, в които Герджиков ще взе участие са планувани за 14 ноември, а възможен балотаж ще е на 21 ноември.

В известието се прецизира, че става дума за заплатен отпуск, тъй като проф. Герджиков има огромен брой дни необработен отпуск, а в такива случаи практиката в Софийския университет е да се взема заплатен отпуск при всяка опция, с цел да се понижи размерът на бъдещото обезщетение за невзет отпуск.

Според член 161 на Изборния кодекс претендент, който е държавен или локален орган или заема работа в администрацията на държавен или локален орган, като се изключи претендент за общински консултант, наложително употребява по собствен избор неплатен длъжностен отпуск или заплатен годишен отпуск за времето от регистрацията до оповестяване на резултатите от изборите.

В неделя (3 октомври) предприемчив комитет, отпред на който е някогашният народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков издигна кандидатурата на Герджиков за президент и полк. Невяна Митева за вицепрезидент. Те са подкрепени от партията на Бойко Борисов, а от Движение за права и свободи също обявиха поддръжка при възможен балотаж. 11:27Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков е облечена в гражданска тога, под която стои напълно партийното тяло на ГЕРБ. Това съобщи пред Би Ти Ви юрист Велислав Величков, ръководител на гражданската самодейност " Правосъдие за всеки ", която учреди предприемчив комитет за издигане кандидатурата на Лозан Панов за президент.

Величков е приказвал персонално с ръководителя на Върховния касационен съд, диалогът е бил къс и на идващия ден Панов е дал единодушието си да се кандидатира за държавен глава.

По думите на Величков Лозан Панов самичък е избрал Мария Касимова да е неговия претендент за вицепрезидент, макар че двамата не се познават персонално.

Той не знае дали " Демократична България " ще поддържа публично кандидатурата и подсети, че се чака и решението на " Изправи се БГ! Ние идваме! ", а техен представител - Николай Хаджигенов, е бил на формалното ѝ издигане.

Видео -.10:30 " Накрая на своя мандат и в обстановката, в която се намираме, господин Панов е напълно натурален и логически претендент за тази част от българското общество, която отхвърля да се единява и сплотява с тези, които схващат действието на българската страна през корупцията и всичките й вероятни форми ", сподели пред БНР доцент Христо Христев, учител по право в Софийския университет и член на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент. В България има рецесия на правовата страна и една от най-силните кандидатури за президент, която може да бъде сложена в този миг, е на Лозан Панов, счита Христев. Според него в последните години Лозан Панов е посочил " своята неотстъпчивост пред всички тези проблематични феномени, които текат в правосъдната власт ".

Доц. Христев е на мнение, че кандидатурата на ръководителя на Върховния касационен съд може да консолидира демократичната общественост. Преподавателят дефинира кандидатурата на ректора на университета проф. Анастас Герджиков, както и тази на Лозан Панов, като изцяло естествени.

Според Христев кандидатурата на Лозан Панов има за цел да направи съществена тематика на дебата за идните президентски избори " не отвлечени общи изречения за единство, а за това кой е главният проблем, който има през днешния ден българското общество - всеобщата корупция, разпада на тъканта на българската страна, на всичките й обществени системи вследствие на тази всеобща корупция ".

Доц. Христев изрази упования кандидатурата на Панов да бъде подкрепена от доста по-широки среди в обществото от тези на последователите на " Демократична България ".08:54В средите на висшите магистрати се е говорило за кандидатурата на Панов от година-две  Политическото напрежение: 12 претенденти дадоха поръчка за президентските избори (хронология)
© Георги Кожухаров

От година-две в средите на висшите магистрати се е говорило, че на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е препоръчано да стане претендент за президент. Това съобщи представляващият Висшия съдебeн съвет (ВСС) Боян Магдалинчев пред Би Ти Ви. Той добави, че с Панов е разговаряно още на предните президентски избори. Магдалинчев изясни още, че към този момент ще се избере заместител на ръководителя на Върховен касационен съд, тъй като до края на изборите той ще е в отпуск по закон.

" За Панов е известно, че има контакти с избрани политически сили, изключително с " Да, България ", това не е загадка. Позициите, които има по избрани въпроси, може да се види с кои политически сили съответстват, изключително що се касае мнението му срещу профилираното правораздаване ", посочи Магдалинчев.08:37Образователният министър е сюрпризиран и обезпокоен от кандидатурата на Герджиков  Политическото напрежение: 12 претенденти дадоха поръчка за президентските избори (хронология)
© Юлия Лазарова

" Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и дори ме тормози. Не чаках, че човек от нашите среди ще бъде претендент на ГЕРБ ", съобщи пред Българска национална телевизия просветителният министър проф. Николай Денков. Вчера (4 октомври) предприемчив комитет, отпред на който е Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ в 45-ото и 46-ото Народно заседание, издигна кандидатурата на Герджиков, която партията публично поддържа. От Движение за права и свободи към този момент осведомиха, че ще поддържат Герджиков на възможен балотаж, само че ще повдигнат собствен претендент за президент.

Денков изясни, че е обезпокоен от това, че системата на висшето обучение, която би трябвало да е деполитизирана, е ангажирана с тази кандидатура, която явно ще е на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Второто е, че това ще докара до разломни линии в системата на висшето обучение.

" С този акт ще имаме проблеми. Влизайки като ректор на Софийския университетq ще има преплитане сред битката за облага, загуба на престиж, както за него персонално, по този начин и за университета ", сподели Денков.

Денков не за първи път повдига въпроса за политизацията в областта на образованието. В средата на юни той заяви, че, което е притеснително и би трябвало да се поправя в закона.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР