На пресконференция в Гранд хотел София няколко дни преди официалното

...
На пресконференция в Гранд хотел София няколко дни преди официалното
Коментари Харесай

Алегра привлича елитни музиканти

На конференция в Гранд хотел София няколко дни преди формалното начало на събитието, основателят и артистичен шеф на фестивала - Петър Найденов, административният му шеф Мария Найденова-Абрашева и представителят на Столичната община, един от формалните сътрудници на събитието, Биляна Генова, шеф на дирекция " Култура ", показаха музикалния конгрес, който към този момент има изрично място на европейската фестивална карта.

След седем забележителни издания на музикалната сцена в Русе, където през 2014 година се ражда концепцията " Алегра ", eдноименната фондация взема решение да потърси нови хоризонти за развиването на фестивала, премествайки го в столицата.

Победителят от миналогодишния конкурс " Алегра " - Боби Костадинов (виолончело), и младата вяра Виктория Василенко (пиано) показват на 18 юли творби на Шуберт, Бетовен, Паганини, Офенбах, Дюкро.

За ценителите на камерната музика на 19 юли Сергей Малов и Григори Асс - цигулка, Нимрод Гуез - виола, Ласло Феньо - виолончело, и Петър Найденов - контрабас, ще изпълнят Струнен квартет 1 на Сметана и Струнен квинтет 2 на Дворжак - фокус Чехия.

Известният цигулар Григори Асс и маестро Людмил Ангелов ще потопят публиката в забавен концерт, избран като " борбата на До-мажорите " на 20 юли.

На 21 юли публиката ще преживее осъществяването на изключителния цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на влиятелния конкурс " Premio Paganini ", виртуоза на струните, както го назовават международните медии - Сергей Малов, доайена на виоловата група на Берлинската филхармония Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез - Chamber Orchestra of Europe, челиста на Квартет " Йерусалим " Кирил Злотников, към този момент добре познатия на публиката Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест в осъществяването на два шедьовъра на ранния романтизъм - Струнен октет от Менделсон-Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Шуберт.

Фестивалният оркестър " Алегра " дружно с покоряващо виртуозния маджарин Ласло Феньо ще показват на 22 юли Вариации по тематика " Рококо ", op.33 на Чайковски под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата са още Увертюра към " Силата на ориста " на Верди и балетната сюита " Жар-птица " на Стравински.

Като създател и живописен началник на фестивал и академия " Алегра " Петър Найденов е безапелационен, че фестивалът и академията са задача. " Винаги равнището на това, което предлагаме, е било водещо при взимането на решения. Да ви призная, доста от нещата стават ненадейно, непланувано. Ухажвам с месеци избран музикант, с цел да го печеля за фестивала, или работя върху план, който намирам за логичен, само че той някак си не се получава, като че ли принудително се пробвам да нагодя нещо. И внезапно се появява различен музикант, различен план, който е още по-атрактивен. Другото, което е значимо за мен, е, че не искам да копирам планове, които са построили традиция в България или са на път да го създадат, и не се тормозя от конкуренцията. Тя е мотор и мотивация за креативност! "

Името на фестивала допуска неговата повсеместност и резистентност. В един от кантоните на Швейцария, където живее и работи основателят му Петър Найденов, Алегра е локалният израз за Здравей, изпълнен с приятни страсти, благотворителност и заричане за прекрасен старт.

Талант, резистентност и опция са трите кодови думи, които бележат миналите издания на фестивал и академия " Алегра " и не престават маратона в разнообразната стратегия на фестивала от 15 до 23 юли в зала " България ".

Фестивал и академия " Алегра " се осъществя с финансовата поддръжка на НФ " Култура " и на Столичната община - Столична стратегия " Култура ", Фондация " Америка за България ", Институт Лист - Унгарски културен институт, и в партньорство със Софийската филхармония и НМУ " Любомир Пипков ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР