На пресконференция в БТА Възраждане представи визията си за развитие

...
На пресконференция в БТА Възраждане представи визията си за развитие
Коментари Харесай

Възраждане: В държавния бюджет има пари за по-високи заплати на медицинските специалисти

На конференция в Българска телеграфна агенция Възраждане показа визията си за развиване на България.

Бяха прегледани основни за страната ни сфери, които съгласно Възраждане не действат вярно и е належащо да бъдат преосновани. Екип от икономисти на Възраждане е направил разбор и оптимизация на бюджета и е разкрил, че пари в страната има, само че не се изразходват по най-благоприятен метод. В резултат от направените разбори икономистите са пренасочили средства от една сфера към друга в резултат на оптимизация на държавния бюджет. Сферите, в които е нужна най-спешна реакция са:- опазване на здравето, обучение, стопанска система, бизнес и енергетика.



Не конференцията участва доктор Костадин Костадинов – претендент за президент на Възраждане и  кандидатите за народни представители – Деан Николов - икономист, адв. Петър Петров – правист и Иво Русчев – бизнесмен. Присъстваха и самостоятелните специалисти – Виктор Папазов – икономист и създател на българската фондова борса и доцент Атанас Мангъров – доктор инфекционист.     

Според Възраждане опазването на здравето е обществена активност, която е ангажимент на страната и не следва да бъдат прилагани стопански правила при ръководството й. Най-важно е да се отстрани комерсиалния статут на лечебните заведения. Схемата парите да следват пациентите води до финансови проблеми за лечебните заведения, което е причина за злоупотреби със здравната каса и клиничните пътеки. Необходимо е да се направи разбор на потребностите на всяка една болница и да се изготви рамка за общоприет бюджет, която да покрива всички разноски на всяка болница. Важно е да се пренасочат и средства за обезпечаване на почтени хонорари и условия на труд за медицинските експерти. Екип от специалисти на Възраждане направи разбор и оптимизация на държавния бюджет, тъй че да бъдат преразпределени в началото 500 милиона лв. на година към възнагражденията на медицинските експерти, което ще обезпечи 2000 лева стартова заплата, а на втора фаза ще бъдат пренасочени още 700 милиона лв. на година, като задачата е постигане на 3000 лева.  стартова заплата в бранша. Това ще направи здравната система привлекателна за студенти и медицински експерти, с цел да останат в страната ни,  а страната ни ще бъде желан шеф и за медицински експерти от близки страни.

Доц, Мангъров  добави, че здравната рецесия в България е изложила на показ всички дефекти на здравната система в България.

„ Основното, което липсва е, че няма хора. Няма хора, тъй като не им се заплаща. Защо не им се заплаща, защото  ние сме подготвени да даваме за всевъзможни техники, проби и за всичко друго, само че не и за труд. В началото на рецесията се сподели, че ние разполагаме с над 2000 реанимационни кревати. Сега при 800 заболели се оказва, че системата изнемогва, тъй като няма кой да работи. Няма анестезиолози, няма реаниматори, няма ги, тъй като те са в чужбина, а са там, тъй като тук не им се заплаща “., сподели доцент Мангъров.

Пресконференцията приключи доктор Костадинов, който се обърна към жителите с апел, че ако  да дадат доверието си за Възраждане и партията стане фактор в 47-то Народно заседание ще се бори за отпадането на Зеления документ и ще се пребори за отпадането на всички дискриминационни здравни ограничения в страната

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

Време е за Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР