На предстоящата среща на върха на БРИКС в Южна Африка

...
На предстоящата среща на върха на БРИКС в Южна Африка
Коментари Харесай

Bloomberg: Как Южна Африка ще разреши въпроса с ареста на Путин

На идната среща на върха на БРИКС в Южна Африка всички участници ще имат дипломатически имунитет. Благодарение на това всички почетни посетители на срещата не подлежат на арест или задържане.

Както се оповестява на уебсайта на южноафриканското държавно управление, на всички участници в срещата на върха е обезпечен имунитет.

Това е общоприета привилегия за срещи на високо равнище, споделят публицисти, макар обстоятелството, че Международният углавен съд в Хага (МНС) преди този момент е издал заповед за арест на Владимир Путин, която е била отхвърлена от Кремъл. Русия не взе участие в Римския статут на МНС, затова не носи отговорности по него.

" Русия не си сътрудничи с този орган и вероятните " предписания " за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически оскъдни за нас ", сподели представителят на външното министерство Мария Захарова.

Припомняме, че Южна Африка публично признава Римския статут, съответният документ за имунитета беше подписан от южноафриканския външен министър Наледи Пандор. Въпреки това е обезпечена обезпечена отбрана на всички участници в две срещи - 1-2 юни в Кейптаун и 22-24 август в Йоханесбург.

Южноафриканските управляващи изясняват решението си с резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1947 година

Припомняме, че срещата на върха на БРИКС събира Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР