На предстоящата среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,

...
На предстоящата среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,
Коментари Харесай

БРИКС приема 5 нови страни-членки

На идната среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка)  в Русия този октомври се чакат значими промени.

Организацията се уголемява,  - Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Така дава поръчка за засилваща се многополярност против открития от Запада ред. Въпреки че Съединени американски щати към този момент оповестиха, че  не преглеждат разширението на БРИКС като опасност .
 Аржентина публично се отхвърля от участие в БРИКС
Аржентина публично се отхвърля от участие в БРИКС

Това е последната трагична смяна във външната и икономическата политика на новия крайнодесен популистки президент

В същото време обаче, Аржентина публично разгласи в последните дни на 2023 година, че няма да се причисли към блока на разрастващите се стопански системи БРИКС.

Това бе последната трагична смяна във външната и икономическата политика на новия крайнодесен популистки президент на Аржентина Хавиер Милей.

В писмо, адресирано до водачите на членовете на алианса Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, Милей декларира, че моментът не е подобаващ Аржентина да се причисли като пълновръстен член. Писмото е с дата преди 22 декември, само че е пуснато от аржентинското държавно управление в петък, последния работен ден на 2023 година

Аржентина беше измежду шестте страни, поканени през август да се причислят към блока и трябваше да се причисли на 1 януари 2024 година
 Съединени американски щати: Разширяването на БРИКС не се преглежда като опасност
Съединени американски щати: Разширяването на БРИКС не се преглежда като опасност

Не е и антиамериканска коалиция

Този ход пристигна в миг, когато Аржентина се раздрусва от задълбочаващата се икономическа рецесия.

Икономическите разтърсвания обаче  направиха мнозина в Аржентина нетърпеливи за смяна.

Милей, който дефинира себе си като " анархо-капиталист ", приложи серия от ограничения за дерегулиране на стопанската система, която през последните десетилетия беше белязана от мощен държавен интервенционизъм.
 Халтавият формат - единствената опция пред БРИКС
Халтавият формат - единствената опция пред БРИКС

Сред актуалните и бъдещите членове на формата има страни, които се намират в конкурентни връзки или напряко в съревнование в границите на районите, към които принадлежат

Последното разширение на БРИКС се състоя през 2010 година, когато Южна Африка се причисли и добавяйки " С " към акронима - година след основаването на блока.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР