На пръв поглед таксата за повторно явяване на матура е

...
На пръв поглед таксата за повторно явяване на матура е
Коментари Харесай

Валентина Стоева: Такса при повторно явяване на матура за повишаване на оценката гарантира, че ученикът ще дойде на изпита

На пръв взор таксата за наново явяване на матура е необичайно решение, само че в действителност тя е гаранция, че ученикът, който желае повишение на оценката, ще се яви на изпита. Това сподели Валентина Стоева, създател на фондация " Детски книги “, в предаването " Денят на фокус " на радио " Фокус ". Тя се бори за функционалната просветеност на децата в учебно заведение. Нова разпоредба за оценяване, препоръчана от МОН, гласи, че 12-класниците, които желаят наново явяване на матура, ще би трябвало да го платят. Таксата е 30 лева Предстои да разберем дали смяната ще бъде призната.

“На пръв взор тази мярка звучи доста необичайно. При деликатен прочит на препоръчаните текстове стана ясно, че мярката в действителност е за възпитаници, които желаят да покачат оценката си. Това е матура по спомагателен предмет, който би им трябвал за кандидатстване в университет. Ако се замислим по какъв начин се провеждат тези изпити - квестори, метаморфоза на образователния ден, ангажиране на изпитна комисия - в действителност тази мярка стартира да добива смисъл ", счита Стоева.

В този случай парите биха били гаранция, че след цялата организация, обезпечена на зрелостника за наново явяване, той в действителност ще се яви. “Иначе данъкоплатците биха били недоволни, в случай че се отдели огромен запас за организирането на подобен изпит, а претендентът реши в последния миг да не се яви ", посочи Стоева.

“Не става дума за заплащане на изпит, в случай че ученикът е бил разкъсан на матурата, а в случай че желае да се яви повторно за повишение на оценката ", посочи Стоева.

Министерство на образованието има потребност от тези средства. “Знам, че бих се радвала, в случай че макар че са малко, парите от тази такса се влагат в учебни библиотеки и назначение на учебни библиотекари. Тогава няма да се приказваме за неприятни резултати от оценения. Учениците имат потребност от развиване на читателската просвета, което няма по какъв начин да се случи единствено в границите на уроците по български език и литература ", счита тя.

Училищните библиотеки могат да допринесат за изцяло развиване на обществото ни и да оказват помощ на учениците да извличат значимото от информацията и да я проучват. Това четене с схващане е значимо освен за уроците по литература, а за всеки един предмет, акцентира събеседникът.

Валентина Стоева оърна внимание какъв брой огромно е смисъла на четенето, преди детето да тръгне на учебно заведение. Според нея, на него би трябвало да се натъртва у дома и в детската градина. “Когато възрастният чете книга на детето, той му дава спомагателна информация по тематиката, по която се чете и това обогатява знанията. Не е заслужено да чакаме само от

учителите да учат децата да четат, това би трябвало да бъде постоянна активност у дома и преди първи клас ", сподели още Стоева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР