На пръв поглед пчелите може и да изглеждат безобидни създания,

...
На пръв поглед пчелите може и да изглеждат безобидни създания,
Коментари Харесай

Пчели превръщат в мумии нападателите си

На пръв взор пчелите може и да наподобяват безобидни създания, като изключим жилата им, само че не щеш ли те могат да бъдат и смъртоносни. Като пчелите от типа Trigona carbonaria, които живеят в Австралия.

Пчелите трансформират в мумии всеки скучен завоевател, разрешил си да нахлуе или нападна кошера им, написа списанието " Ню Сайънтист ".

Най-често гибелта си в пчелните кошери намират паразитни бръмбъри, които завършват живота си, удавени в примес от растителна смола.

" Когато се озоват в пчелния кошер, бръмбарите биват обездвижени, дехидратират се и изсъхват, също като мумии ", споделя етимологът от Швейцарския център за проучване на пчелите в Берн Марк Греко.

За да проследят по-точно и от близко дейностите на пчелите, Греко и екипът му слагат покрай кошери на пчелите Trigona carbonaria дребни бръмбари от типа Aethina tumida.

Тези бръмбари претърпяват като атакуват нормално отслабени кошери, напуснати от пчелата-майка.

По време на опита пчелите, които играели ролята на часовой на входа на кошера, неотложно нападнали натрапниците. Дебелата ризница на бръмбарите обаче се оказала проблем.

Тогава пчелите сменили тактиката и минали към мумификация в примес от смола, тиня и восък.

Кошерите били следени с камери и те посочили, че мумификацията на цялата група бръмбъри лишила на пчелите единствено някакви 10 минути.

Единственият късмет на нападателите на кошера да оживеят е, в случай че температурите са към 40 градуса. Тогава смолата не съумява да се втвърди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР