На пръсти се броят компаниите в България, които отчитат печалба

...
На пръсти се броят компаниите в България, които отчитат печалба
Коментари Харесай

Пет пъти по-малка печалба отчита АЕЦ Козлодуй през първото тримесечие

На пръсти се броят фирмите в България, които регистрират облага от над 200 млн лева на годишна база. АЕЦ " Козлодуй " обаче прави това единствено в границите на първите три месеца през тази година. Но колкото и внушително да е това, краят на рецесията на енергийните цени се отразява доста на АЕЦ-а, защото облагата на компанията спада петорно в съпоставяне със същия интервал през миналата година, която беше исторически рекордна и централата регистрира съвсем един милиард лв. позитивен финансов резултат. Отчетът за първото тримесечие на нуклеарната централа демонстрира, че макар доста по-ниските цени на електрическата енергия на пазара спрямо предходната година, когато войната в Украйна подпали енергийните пазари, сдружението продължава да печели големи суми от производството на ток. Но огромна част от тях се прибират от страната за обезщетения към бизнеса.

На пръсти се броят фирмите в България, които регистрират облага от над 200 млн лева на годишна база. АЕЦ " Козлодуй " обаче прави това единствено в границите на първите три месеца през тази година. Но колкото и внушително да е това, краят на рецесията на енергийните цени се отразява доста на АЕЦ-а, защото облагата на компанията спада петорно в съпоставяне със същия интервал през миналата година, която беше исторически рекордна и централата регистрира съвсем един милиард лв. позитивен финансов резултат.

Отчетът за първото тримесечие на нуклеарната централа демонстрира, че макар доста по-ниските цени на електрическата енергия на пазара спрямо предходната година, когато войната в Украйна подпали енергийните пазари, сдружението продължава да печели големи суми от производството на ток. Но огромна част от тях се прибират от страната за обезщетения към бизнеса.
Многото нуклеарни пари
Приходите от продажба на електрическа енергия на процедура спадат съвсем на половина от миналогодишните - в този момент те са 807 млн. лева, до момента в който през първото тримесечие на 2022 година са били 1.5 млрд лева В същото време създадената електрическа енергия е една съща - 4.6 млн мвТч. Разликата идва от цените на електрическата енергия, които през първите месеци на тази година бяха към 250 лева./мВтч, а при започване на 2022-а се движешха към 410 лева./мВтч.

Разликата в идващите месеци ще става още по-голяма. Данните за април да вземем за пример сочат, че в този момент цената е била под 200 лева./мВтч, а предходната година - 340 лева А това значи, че приходите на централата ще спадат в допълнение.
Реклама
С началото на войната в Украйна котировките скочиха до рекордни равнища от порядъка на 700-800 лева на мвТч през предишното лято, до момента в който в този момент прогнозите са продължаващ спад.

От друга страна АЕЦ-ът постоянно продава една част от създадената електрическа енергия на контролирания пазар като делът се дефинира от енергийния регулатор. От 1 юли 2022 година задължението на централата е повишен доста - с 50% и надлежно продадените количества на борсата, където цените са по-високи, са спаднали. Това също може да се дефинира като фактор за по-ниските доходи на сдружението. Причината за нараствания дял на АЕЦ-а в контролирания пазар е, че КЕВР реши да не включва изобщо държавната Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " в микса на битовите консуматори.

Все отново нуклеарната централа е съумяла да пласира над 62% от производството си на борсата.
Реклама Таван на приходите
Съществена разлика в паричните потоци на сдружението има и поради по-големите заплащания към Фонд " Сигурност на енергийната система ", който обира приходите на сдружението над. Резултатът от мярката е, че във фонда са влезнали над 200 млн. лева повече идващи непосредствено от Козлодуй.

Повечето разноски на сдружението също биват обяснени с по-големите вноски във фонда спрямо предишния интервал. Разходите за оперативна активност са се нараснали с 38%.

Прави усещане също по този начин, че Българския енергиен холдинг (БЕХ), през Националната електрическа компания (НЕК), е погасявал заема към нуклеарната централа, като в централата са получени 128 млн. лева През предходната година НЕК взе пари назаем от БЕХ с цел да се разплати към страната за платеното оборудването в АЕЦ " Белене " и в този момент сумите се връщат назад по веригата.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Бъдещето на въглищните централи е под въпрос; Ремонтът на ПАВЕЦ " Чаира " 8 май 2023, 08:00 Истината за въглищните Топлоелектрическа централа най-накрая беше казана 6 май 2023, 14:49 Цената на газа падна до 35 евро/мВтч, въпросителните за Европа остават 4 май 2023, 18:00 " Възраждане " желае мораториум за солари върху общински и държавни земи 3 май 2023, 17:10 Сезонът на банковите рецесии, епизод 3: JPMorgan придобива First Republic 1 май 2023, 15:44
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР