На прага на зимата: Съдим се с парното двойно повече.

...
На прага на зимата: Съдим се с парното двойно повече.
Коментари Харесай

На прага на зимата: Съдим се с парното двойно повече


На прага на зимата: Съдим се с парното двойно повече. „ Топлофикация “ съди единствено 2300 консуматори за неплатени сметки, множеството разногласия са за отминалост.
Делата, заведени от консуматори
против „ Топлофикация София “, са двойно повече от исковете на сдружението против нейни клиенти. Това излиза наяве от информация на Софийския областен съд (СРС), направена за „ Телеграф “ за интервала от началото на тази година до края на септември. Общо 2303 каузи е завело топлинното сдружение против клиенти за неплатени сметки, а против „ Топлофикация “ пък има над 5230 желае от консуматори. Във Варна пък броя на заведените от топлинното
сдружение каузи е единствено 300 и се водят с години.Потребителите, които завеждат искове, нормално са за понижаване или унищожаване на отговорности поради отминалост. Според Закона за отговорностите и договорите отминалостта е 3 години, в случай че не се е стигнало до решение на съд и 5 години, когато дългът е към този момент в арбитър реализатор.
Едно от делата във Варна
е на 75-годишния Вичо Желев, който бил наказан да заплати сумата от 1800 лв. за сградна апаратура. Дружеството съумяло да събере парите, като удържало всеки месец от пенсията му по 85 лв.. Пенсионерът обаче решил да си ги върне, като изиска същата сума от локалната „ Топлофикация “ за използването на блоковите елементи. Адвокатът му поръчал няколко механически експертизи, които да потвърдят правотата на клиента му. „ Топлофикация “ обаче възразила и декларирала, че не заплащат наем за
прилагане на блоковите елементи.
Адвокати разкриха пред „ Телеграф “, че практиката на правосъдните реализатори е да подхващат разнообразни дейности и по този начин да надуят до 4 пъти действителния дълг на длъжника. Така на клиент със неплатена сметка от 150 лв. по закон събирачите на задължения имат право да наложат запор върху сметка на длъжника в банка и да вземат
за това такса от 15 лв., без Данък добавена стойност.
Те обаче хитруват и изпращат запорно известие до всички банки и разноските към този момент нахвърлят 500 лв..

Столичната топлофикация също усилва непозволено отговорностите на консуматори, като изважда един изпълнителен лист за главницата и лихвите по дълга и различен за разноските по делото, описа основният специалист на Федерацията на потребителите Константин Павлов.
Той уточни за образец, че по едно и
също дело дължите 1000 лв. главница, рента и такса за правосъден реализатор и след половин година внезапно идва второ дело, по което дължите 400 лв. за разходи. Според него съдът би трябвало да отхвърля издаването на два изпълнителни
листа по едно и също дело.
Много хора, които са безимотни, с ниски приходи, чакат отминалост. Съдия-изпълнителят ги плаши с разказване на парцел, на имущество. Може да го опише, може да го възбрани, само че не може да го вземе, изясни Константин Павлов.
80 бона отплата за жена, паднала в шахта с вряла вода
„ Топлофикация Русе “ бе наказана да заплати 80 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на гражданка, пропаднала в дупка с вряла вода. На 1 декември 2018 година дамата вървяла със брачна половинка си и негов другар по асфалтирана алея в междублоково пространство в квартал „ Здравец Изток “ в Русе. Изведнъж почвата под нея пропаднала и тя се озовала в яма с вряла вода. Жената претърпя седем интервенции. Искът й към „ Топлофикация “ бе за 80 000 лв. обезщетение и Окръжният съд в Русе го почете напълно.

Девет са делата в Окръжен съд – Русе, при които „ Топлофикация “ съди собствен клиент или клиенти има някакви искания към сдружението. Справката е за интервала от 1 януари до 23 октомври тази година. Това оповестиха за „ Телеграф “ от Съдебната палата в крайдунавския град. Най-голямата рекламация е за сума в размер на 2418 лв..
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР