На прага на поредната учебна година, позволете ми да насоча

...
На прага на поредната учебна година, позволете ми да насоча
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Към учениците

На прага на следващата образователна година, позволете ми да насоча този коментар към учениците. Защото знам, че имаме доста дребни и огромни другари, които ни гледат сега, а тези дни са изключително вълнуващи за всички нас – родители и учители,  само че най-вече се вълнуват децата ни.

В този забързан свят, в който информацията тече като бурна река, знанието е изключително мъчно постижимо. Защото то е толкоз доста, а условията на днешния ден толкоз огромни, че на моменти се връщам с носталгия към предишното, когато светът беше по-бавен.

Има кой да те отбрани, в случай че това се наложи?

Малки и към този момент пораснали другари – наслаждавайте се на всеки момент в учебно заведение. Всеки ден, всеки един час е дребна крачка от пътя ви към съзряването. В учебно заведение се раждат същинските другарства, първите любовни трепети, устрема към това да се оправиш добре в нещо, упоритостта или чувството, че би трябвало да положиш повече старания, с цел да станеш още по-добър.

Ако сте обезпокоени, погледнете момчето или момичето до вас. Това може да е най-хубавият ви другар, който ще ви подаде ръка, когато имате потребност след години. Защото всеки от вас носи едно богатство вътре в себе си. В него има злато, само че не от метал, а от картини и думи. Те ще ви оказват помощ в най-трудните моменти.

Гледайте " 120 минути " на 10 септември, тъкмо в 16.30 часа

Картини и думи от вашето детство, казани от вашите родители, вашите баби и дядовци, вашите учители. Думи, които не сте разбирали сега на тяхното изричане, само че идват ясно в съзнанието в миг на най-голяма потребност. Думи, които са моделирали характера ви. Например, не отговаряй на експанзията с експанзия, само че в случай че станеш очевидец на тормоз върху по-слабия не оставай апатичен и се намеси, даже и с риск да получиш удари. Раните зарастват, само че възприятието, че не си подминал неправда те прави същински човек.

Спазвайте законите, тъй като те са направени да пазят всички нас от произвола на хаоса. Винаги мислете за родителите си - тъй като те са работили, с цел да имате тъкмо този старт в живота. Накарайте ги да се гордеят - само че не с пари и движимости, а с това, че сте разбрали по кое време и по какъв начин да постъпвате вярно. Сгрешите ли, имайте силата да се извините. 

Моля ви, в никакъв случай не наричайте България - " тая " страна, тъй като това е нашият дом. Дали е разпилян и замърсен, застроен и сив, зависи главно от теб. Ти рисуваш личната си визия за дома. Ти си жител на България, само че си и жител на света - където и да те отнесе вятърът на младостта, ще схванеш, че с твоите връстници, каквато и да е тяхната народност, имате сходни мисли, терзания, страсти и цели. Не съди другите по тяхната народност, етнос или разлики. Всеки може да твой другар и това е толкоз хубаво. Учи се от положителните, само че и от неприятните образци - тъй като те ти демонстрират какъв не би трябвало да бъдеш.

Не бързай, само че бъди пореден. Труди се и не очаквай, че нещата се случват от единствено себе си. Всеки труд се възнаграждава. Ако си комплициран, за разлика от другите ти имаш едно огромно предимство - младостта и фактът, че можеш постоянно да тръгнеш по друга пътека. Няколко пъти. Без доста да му мислиш.

Говори с явен глас и когато ти следва нещо значимо и усетиш, че ръцете ти леко стартират да потрепват, сърцето да бие бясно, а гласът да се колебае, постоянно си казвай - " Аз се вълнувам " и в никакъв случай - " Аз се тормозя ". Защото за тялото това е едно и също, само че за мозъка е нещо радикално друго. Това е изключително значимо, в случай че ти предстоят матури и изпити.

Трудете се и изисквайте. Защото вие ще знаете какъв брой доста труд сте положили. Не позволявайте на никого да се подиграва с него. Това важи за изборите, които ще вършиме, в това число и политическите.

Учебната година стартира. Пожелавам ви да е сполучлива и здрава. Учете и се забавлявайте. Пожелавам ви лекост и доста, доста благополучие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР